torstai 26. lokakuuta 2023

Mattoja.

Huonekalukankaasta matto.

Kirjoitin syyskuussa, että sain kangasvarastooni uudenlaista täydennystä eli huonekalukankaiden mallipaloja.  Ompelin niistä heti muutamia pussukoita.  Kangaspaloja hiplatessani tajusin, että niissä oli joka ikisessä tarralappu (kankaan tiedot).  Niitä irrottaessani ymmärsin, että tarran liima voi ajan kuluessa pureutua kankaaseen kiinni niin lujaa, ettei se irtoa millään.  Niinpä kippasin kaikki näytekankaat lattialle ja poistin niistä kaikista tarralaput.  Samalla mietin, mitä voisin ommella paloista.

Näytepalat hyötykäyttöön.

Leikkelin samankokoisia paloja (huonot reunat pois) ja asettelin niitä vierekkäin.  Ompelin kaksi ruutupintaa käyttäen teollisuuskonetta, koska materiaali on paksua.  Toisen taustakankaaksi riitti appeni pellavainen ja muuten risainen kylpytakin takakappale, toisen taustaksi päätyi takkikankaan jämät.  Väliin laitoin vielä vanhaa, tukevaa verhoa. Tikkaukset ompelin suoralla tikillä parin cm:n päähän saumoista.   Välttääkseni liian paksua reunaa leikkasin taustakankaan reilun kokoiseksi, jolloin käänsin sen reunan huolittelemiseksi oikealle puolelle.  Näin sain kaksi ihan kelvollista pikkumattoa.

Mattojen taustakankaat näkyvissä.

Jossakin näin tilkkutyön, joka oli valmistettu Gaudin mosaiikkia jäljitellen.  Päätin kokeilla.  Kuvittelin, että työ sujuisi nopeasti, mutta eipä se niin helppoa ollutkaan.  Käytin pieniä jäännöstilkkuja, mutta pinnan saaminen tasaiseksi teetti töitä.  Lisäksi piti muistaa ommella joka väliin valkoinen kaistale "laastiksi".  Jaksoin ommella pienen tyynynpäällisen verran mosaiikkipintaa.

Gaudin mosaiikkia kankaista.


10 kommenttia:

  1. Huonekalukankaista on syntynyt hienoja mattoja! Varsin näppärä käyttötapa. Ja tietysti mukavaa kun voi käyttää vahvempaa konetta ompeluun. Tykkään mosaiikkipinnastasi! Siihen voikin laittaa kaikkein pienimmät jämäpalat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea mahdollista pitää aina kokeilla; ovatpahan näytepalat hyötykäytössä. Teollisuuskone ompeli paksut kankaat kiitettävästi. Nyt on suunnitelma ommella vastaavia juttuja nahkapalojen jämistä, kunhan jaksaisin leikata samankokoista palaa. -Pienet palat ovat parhaita mosaiikkipintaan.

      Poista
  2. Hieno idea tuo matto! Ja nätti lopputulos. Huonekalukankaat just sopivia tuollaiseen työhön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leikatessani paloja samankokoisiksi mattoidea tuli mieleen, ovathan kankaat lujia.

      Poista
  3. Hyvä, että mallipaloille löytyi käyttöä! Ja niitä tulee koko ajan lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin, että laitan sinulle viestin, mihin olen käyttänyt paloja. Kyllä niitä on vielä jäljellä. Aika näyttää, mihin ne päätyvät.

      Poista
  4. Todellakin hyvä idea tehdä näytepaloista pikkumatot! Mietinkin tässä samalla mitä muuta niistä olisi voinut tehdä enkä kyllä keksi. En olisi keksinyt mattoakaan;)
    Mosaiikkityösi on raikas. Kerran olen myös kokeillut ja totesin myös että ei ole nopeatekoinen juttu. Kiva sitä oli kuitenkin tehdä kun samalla oli monenlaista pohdittavaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi tuttavani harrastaa minimaailmoita ja hän tekee näytepaloista huonekaluja, mattoja, tauluja, verhoja jne. tietysti minikoossa.
      Kyllä mosaiikkia oli mielenkiintoista ommella, mutta ei todellakaan nopeaa. Kuitenkin oli niin erilainen tilkkutyö, että kannatti kokeilla.

      Poista
  5. Hyvä idea nuo matot, pitääkin miettiä onko mulla sopivia kankaita niihin. Hauska on tyynykin.

    VastaaPoista