tiistai 27. syyskuuta 2022

Lapin lumoissa.

 

Inarijärvi.

Viime viikko vierähti ajelemassa pitkin tätä kaunista Pohjois-Suomea.  Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Rovaniemi, missä kävimme tutustumassa Arktikumiin.  Talo on samalla paitsi tiedekeskus myös museo, jossa pääsee näkemään pohjoista luontoa, kulttuuria ja historiaa.  Kiertelimme pari tuntia katsellen ja välillä esityksiä kuunnellen arktisen alueen elämästä.  Minua kiinnostivat erityisesti kapioarkut ja niihin liittyvät tarinat.  Moni kapioarkun omistajista näytti olleen nimeltään Kaisa.  Samalla kerrottiin siitä, miten luonnosta saatiin värejä arkkujen maalaamiseen.

Yksi monista upeista kapioarkuista.
 

Poikkesimme myös Tankavaaran kultamuseossa.  Karut olosuhteet ovat olleet kullan etsijöillä. 

Museokauppa.

Vieläkö löytyisi kultahippuja!

Matka jatkui Saariselälle, missä olemme olleet vain talvella.  Halusimme nähdä samoja paikkoja ilman lunta.  Niinpä lähdimme Suomen ladun tuvalta kiipeämään  kohti Kiilopään huippua; matkaa oli vain 1,9 kilometriä.  Huh, miten pitkä matka, koko ajan nousua.  Välistä näytti aina siltä, että kohta olisimme perillä, mutta nyppylän takaa matka vain jatkui.  Emme luovuttaneet, joten olimme reilusti puurajan yläpuolella ja vihdoin perillä.  Karu ja tuulinen huippu, josta näkyi joka suuntaan.  Edellisen viikon runsas sade oli haalistanut ruskan värit.  

Karu Kiilopää.

Loputon nousu.

Kiilopäältä näkee kauas.


Alastulomatkalla näimme riekkoparven, joka oli melko kesy.  Ilmeisesti eläimet ovat tottuneet ihmisiin, muutkin kuin kuukkelit.  Poroja näimme paikoitellen tien varrella, mutta ne olivat hyvin rauhallisesti paikoillaaan.

 

Piilokuva: etsi kaksi riekkoa maastosta.

Vaelsimme Aurora-polun.

Kaunispää.

Matkan puolivälissä kävimme nauttimassa saunan löylyistä kylpylässä, sitten jatkoimme ajoa kohti Ivaloa ja Inaria.  Siellä poikkesimme Siida-museoon, missä oli näyttely saamelaiskultturista ja pohjoisen luonnosta. Tietysti ihastelin saamelaisten taitavasti tehtyjä käsitöitä.  Kansallispuvut ovat ikonisia, mutta esillä oli myös erilaisia pukuja.  Runsasväriset paulavyöt olivat upeita, samoin poronnahkaiset esineet ja asusteet.  Inarijärvi oli tyyni ilta-auringossa.

Värikylläisiä paulavöitä.

Saamelaisten juhla-asuja.

Inarijärveä.


Ajelimme pikkuteitä pitkin kohti Kittilää, joka tuntui olevan loputtoman kaukana.  Taakse jäivät Sirkka ja Levi.  Kuvittelimme yöpyvämme Kemissä, missä ajoimme satamaan. Kuinka ollakaan, paikan ohi kulki nuorison ajorallireitti.  Iltapimeässä vaihdoimme yöpaikkaa ja pysähdyimme Simossa.

Maaruskaa.

Siitä olikin mukava ajella Oulun kautta koti kohti.  Matkaa kertyi 1575 kilometriä, mutta etäisyydet Lapissa ovat suuria.  Paras ruska oli Rovaniemen korkeudella. Nyt kelpaa katsella matkalla näpättyjä kuvia.


Hyvää ruska-aikaa!

10 kommenttia:

 1. Upeita maisemia ♡ Hieno reissu! Siida-museossa käynti on meillä käytävien kohteiden listalla. Ruska-aika on mahtavaa aikaa. Nautin syksyn värimaisemasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, kiitti! Menkää ihmeessä Siida-museoon ja muuallekin Lappiin. Minä pidän syksystä myös siitä syystä, että luonnosta löytyy paljon syötävää ja säilöttävää syksyisin. Ruska piristää mieltä.

   Poista
 2. Kiitos Lapin kuvista! Hienoa kun meillä on niin monenlaista luontoa, minä täällä katselen Ahvenanmaan saaristoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Ahvenanmaa olisi meidänkin suunnitelmissa käydä katsomassa. Itse olen visiteerannut siellä luokkaretkellä keskikoulussa.

   Poista
 3. Syksy on hienoa aikaa ja lapissa vielä erityisen kaunista:) Mulla on vielä hyvässä muistissa elokuun reissumme ja kun katselen kuviasi niin taas tekisi mieli lähteä pohjoiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän oli tarkoitus lähteä jo edellisellä viikolla, mutta Saariselälle oli luvattu silloin runsaita sateita. Meitä sää suosi. Ruska-aika on niin kaunista.

   Poista
 4. Kiitos upeista Lapin kuvista ja kertomuksista. Ikävä, että yöpyminen Kemissä toi pettymyksen. Sisäsatama ei ole varsinaisesti tarkoitettu yöpymisalueeksi , mutta muutaman satan metrinpäässä olisi ollut varsinainen gamping alue.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos kuvat miellyttivät. Kemin satama oli todella kaunis paikka.

   Poista
 5. Onpa komeaa! Kiitos kierroksesta. T. Saija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maisemat olivat välistä todella karuja, mutta kauniita. Ja etäisyydet Lapissa ovat pitkiä.

   Poista