torstai 15. syyskuuta 2022

Itä-Suomessa.

 

Näkymä Kolilta kaakkoon.

Päätimme pistäytyä Kolilla, koska edellisestä käynnistä oli kulunut jo vuosikymmeniä.  Ajelimme ensin Juukaan, missä parkkeerasimme matkailuauton vierasvenesatamaan.  Paikan valinta oli onnistunut.  Ainoa haitta kai oli se, että yö oli koko seudun kylmin.  

 

Juuka ja vierasvenesatama.

Juuasta matka Kolille on lyhyt, joten olimme siellä heti aamutuimaan.  Emme toki olleet ainoat, sillä luonnossa liikkujia oli paljon.  Nousimme hissillä hotellitasanteelle, missä pistäydyimme Luontokeskuksessa.  Sen jälkeen patikoimme Kolin laella: Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli piti kokea.  Kyllä siellä tuntee itsensä pieneksi, kun seisoo reilusti puiden latvojen yläpuolella.  Lisäksi jääkauden jättämät jäljet puhuttelevat vielä kahden miljardin vuoden jälkeen.

Ehkä ei se kaikkein kuvatuin petäjä Kolilla.

 

Parin tunnin patikoinnin jälkeen palasimme autolle, missä päiväkahvit maistuivat.  Lähdimme ajelemaan kohti Joensuuta, missä kävin tietysti parissa kangaskaupassa.  Kangasliike Artex löytyi ihan Googlen opastamana, vaikka uskalsin epäillä, onko siellä mitään kangaskauppaa.  Olipa mukava kokemus.  Kauppa oli hyvin pieni, mutta se oli lattiasta kattoon asti kankaita, lankoja ja muita käsityötarvikkeita.  Ja asiakkaita näytti riittävän, sillä siellä tehdään myös korjausompelua.  Itse ostin kivan värisiä lakanakankaita tilkkutöihin.  Vielä kerkesin piipahtaa myös EK:ssa. 

 Kierreltyämme torin ympäristössä etsimme uutta puskaparkkia, jollainen löytyi raviradan parkkipaikalta.  Aamu valkeni edellistä lämpimämpänä ja suunnistimme uudelleen torille.  Joensuun torielämä oli mukavan vilkasta.


Matka jatkui Ylämyllylle, missä poikkesimme Wanhaan automuseoon.  Saimme siellä hyvän  ja henkilökohtaisen opastuksen.

Automuseon helmi eli Opel, joka on Joensuun ensimmäinen auto.

Näkymä Kermankoskelta.

Seuraava kohteemme oli Valamon luostari.  Alue on viehättävä kokonaisuus: kirkko, ravintola, myymälä, kurssihuone ja asuntola sekä lampaat. Mukaan tarttui valkosipulisäilykkeitä, posliinilintu ja teepakkaus.  Kävimme myös sytyttämässä kirkossa tuohuksen appiukon muistolle lämpimin ajatuksin.

Valamon kirkko sisältä...

... ja ulkoa.

Luostarin portti.


Reissussa ei saa olla kiire, joten lähdimme ajelemaan pikkutietä länteen.  Monenkymmenen kilometrin jälkeen saavuimme Puutossalmen lossille.  Niitäkin näkee enää harvoin.  Google ei edes yrittänyt opastaa meitä lossille, vaan tarjosi reittiä Kuopion pohjoispuolelta.  

Pian pääsemme lossin kyytiin.

Veden päällä: opasteet pois ajettaessa.

Mielenkiintoinen matka, myös sää oli sateeton.

6 kommenttia:

 1. Matkailuautoreissut on niin mukavia:) Kuulostaa teilläkin olleen onnistunut matka. Teillä on ilmeisesti oma auto!!! Me olemme vuokranneet muutamana vuonna ja pääasiassa reissut on tehty lappiin mutta tänä vuonna oltiin Norjassa. Tykkään kovasti tästä matkailumuodosta. Puskaparkit ovat joskus todella kauniissa paikoissa, joskus on tyydyttävä vähän yksinkertaisimpiin. Kivoja kuvia ja kiitos vinkkikohteista;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, me ostimme matkailuauton kesällä, käytetyn, mutta hyväkuntoisen. Aikaisemmin vuokrasimme autoa, mutta aina oli haaveissa oma auto. Se on tuttu käyttää ja nyt on takana kolme reissua. Lappiin tekisi vielä mieli, mutta on niin sateista. Norja on myös mielessä.

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen matka, koska olen suunnitellut lähes samaa reittiä tälle syksyä. Ainakin Koli ja Valamon luostari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää matkaa Kolille ja Valamoon. Kannattaa käydä. Luostarin myymälässä oli paljon erilaisia tuoteita myynnissä, oli vaikea päättää, mitä ostaa.

   Poista
 3. Kauniita maisemia ja paikkoja! Kiva kun löysit kangaskauppojakin matkalla. Tuolla seudulla en olekaan käynyt koskaan. Matkailuauto onkin hyvä matkailumuoto.

  VastaaPoista