tiistai 9. marraskuuta 2021

Näiden tähtien alla.

 

Tähtiblokkeja.

Vihdoin sain valmiiksi tänä syksynä aloitetun peiton. En itsekään ymmärrä, miten aika virtaa niin nopeasti, ettei mitään jälkeä synny.  Tosin hyvä syksyhän nyt on ollut: ilma on ollut lämmin, metsässä punaposkisia puolukoita ja suppilovahveroita sekä lammen sammalessa kirpeitä karpaloita. Siellä viihdyn todella hyvin.  Lisäksi erilaiset harrastusryhmät ovat myös käynnistyneet oikeasti eikä tarvitse enää netin kautta suorittaa niitä.

Ensimmäisen ompelun jälkeen.

 

Uusimman peiton mallin löysin saksalaisen Eli Thomaen kirjasta Schätze aus der Restekiste 1.  Aluksi leikkasin neliöitä, joista kokosin 4x4-neliön.  Tämän neliön leikkelin vielä osiin ja täydensin sen viiden neliön avulla tähtiblokiksi.  Mielenkiintoinen prosessi.  Asettelin neliöt kärjen varaan, jolloin piti vielä ommella kolmio-täydennyspalat reunoille.  Työ vaati enää kapeat reunakaitaleet.

 

Toisen ompelun jälkeen.

Käytin välivanuksi ohutta vanulevyä ja tikkauksen suoritin aaltotikkauksella.  Reunakantin leikkasin vinoon punakuvioisesta kankaasta.  Nimeksi tälle peitolle annoin Näiden tähtien alla. 

 

Valmis peitto.

Ompelukin voi olla terveydelle haitallista.  Minua vaivasi loppukesästä kipeä kantapää.  Edellisenä kesänä sitä hoidettiin akillesjänteen tulehduksena, nyt en edes viitsinyt mennä lääkäriin.  Onnekseni hierojani paneutui asiaan ja kertoi miehellään olleen samanlaisen vaivan rekkamiesaikana.  Hän epäili, että vaiva olisi syntynyt minullekin työmatka-ajoista.  Kun seuraavana päivänä istahdin koneen ääreen, tajusin, että minähän olen "kaasutellut" ompelukoneella joskus montakin tuntia päivässä!  Ei siihen tarvita rekkaa!  Niinpä vaihdoin kaasujalaksi vasemman jalan (onhan se kömpelö!).  Ompelukonettani voi kyllä käyttää ilman poljintakin, mutta ohjaan kangasta mielellään molemmin käsin.  Kiitos taitavan hierojan, oikea jalkani on kunnossa.

12 kommenttia:

 1. Kauniit tähdet! Eihän se nyt kestänyt ollenkaan kauan valmistua, mieluumminkin tuli tosi nopeasti. Enpä ole ennen kuullut tuosta kaasujalan kivusta. Todellakin oli fiksu hieroja! Hienoa että sait avun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joskus peitot ovat valmistuneet nopeastikin. Olen tosi kiitollinen hierojalleni.

   Poista
 2. Tosi kauniita tähtiä peitossa!
  Minulla on myös ollut samaa vaivaa, olipa hyvä tietää, että siitä se johtuu, hyvä kun sait avun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Avun saanti oli todella tarpeen. Kerroin vaivastani ajatellen, että joku muukin voi kärsiä samasta vaivasta ja sen voi korjata.

   Poista
 3. Onpa kaunis peitto ja mielenkiintoinen malli! Tykkään tikkauskuviostasi:)
  t.kantapäävaivainen täälläkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saksalaisen Eli Thomaen mallit ovat kauniita ja hänellä on kivoja oikoteitä ompeluun. Kaasujalkaa kannattaa välillä vaihtaa. Minun pitää oikein ajatella, että kaasutan vasemmalla, muuten huomaan oikean jalan eksyneen polkimelle.

   Poista
  2. Kivan nimenkin olet keksinyt työllesi:) Heti alkoi laulu soimaan päässäni;)

   Poista
  3. Kiva, tango soi minunkin päässäni.

   Poista
 4. Osuva nimi! Ja kaunis peitto. Hienoa että taitava hieroja sai jalkasi kuntoon. Minulla silmäongelmia ja tarkan tekeminen vähän tökkii. Vanhuuttako tämä lienee, no ei tietenkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Nimi alkoi vain soimaan päässäni. Toivottavasti saat silmäsi kuntoon. Epäilen, että omassa oikeassa silmässä on alkanut kehittyä kaihi: väsyneenä tarkennus tökkii. Ei anneta iän lannistaa.

   Poista
 5. Kaunis peitto! Ja kiinnostava tekotapa. Joskus on harmittanut, että en tuota saksaa jaksanut opiskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koskaan ei ole myöhäistä opiskella lisää. Eli Thomaella on paljon omintakeisia ohjeita, kivoja tehdä. Itse koetan pitää saksan kieltä yllä käymällä kerran viikossa saksan keskusteluryhmässä. Joskus ihan yllätyn itsekin, kun tuttuja sanoja putkahtaa esiin.

   Poista