torstai 14. lokakuuta 2021

Silkin kosketus.

 

Sininen perhoshuivi.

Olen aina silloin tällöin maalannut silkkihuiveja.  Koska entinen silkkimaalivarasto oli lopussa/kuivunut, tilasin Sinellin outlet-myynnistä silkkivärejä hyvin edullisesti.  Pesin ja silitin kasan huiveja jo kesällä, mutta nyt vihdoin hain aitalta kehyspuita ja pingotin huiveja niihin.  Vasta silloin satuin vilkaisemaan väripurkin kyljestä, että väri kiinnitetään höyryllä.  Aikaisemmin olin tehnyt sen silittämällä. 

Punainen kukkahuivi.

  Sittenpä piti etsiä netistä höyrytysohjetta.  Ahaa, se tehdään mehumaijassa siten, että silkki kääritään kaavapaperiin, kääritään rullalle, sidotaan ja taivutetaan höyryosaan "käärmeeksi".  Höyrystysosa pitää sulkea alumiinifoliolla siten, että höyry EI pääse silkkiin.  Lisäksi kannen alle laitetaan froteepyyhkeitä. Ohoh, miten harhaanjohtava nimi.  Kaipa höyryn tarkoitus on vain kuumentaa väri.  Keittelin huiveja kaksi mehumaijallista.  

Pieni ja suuri huivi.
Tässä vihreässä huivissa on silkin lisäksi raionia.


Silitin vielä huivit ja sitten pesin, mutta kyllä niistä irtosi paljon väriä pesuveteen; liekö ollut ylimääräistä väriä.  Tuntuipa tosi työläältä, kun en edes tiennyt, olinko ymmärtänyt asian oikein.  Tilaamani rajausväri eli gutta toimi huonosti ja takertui silitysrautaan kiinni.  No, seuraava värjäyskerta antaa kyllä odottaa vuoroaan.

Syksyn herkkuja: karpaloita.

Marjaomenapuun satoa jäi linnuille.

14 kommenttia:

 1. Silkki on kyllä upea materiaali, väritkin toistuvat siinä kauniisti. Aika työläältä kuulosti höyrykiinnitys. Karpaloita,nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä silkki hellii ihoa. Minulta jäi vahingossa yksi huivi höyryttämättä. Lämmitin sitä kiertilmauunissa käärittynä paperiin, kokeilin pestä, jolloin irtosi vain vähän väriä.

   Poista
 2. Kauniita ja hehkuvat värit! Olet taitava maalaamaan!

  VastaaPoista
 3. Kauniita maalauksia ja värejä!
  Silkki on kyllä niin ihana materiaali. Olen joskus värjännyt silkkihuiveja ja löysin ne juuri, kun siivosin vaatekomeroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa noista huiveista menee lahjoiksi. Silkki hellii ihoa.

   Poista
 4. Kyllä olikin työlästä tekemistä, mutta niinhän se on että mitä työläämpi sen kauniimpi. Tosi kauniita ovat huivisi. Ostin äidille Budapestistä valmiiksi gutattuja silkkejä ja niissä oli vain se huonopuoli ettei omia ideoita voinut tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, uuden opettelu vaatii aivoja. En ole tiennytkään, että valmiiksi gutattuja huiveja voi ostaa. Omat ideat jäävät silloin käyttämättä, mutta niitä ehkä uskaltaa käyttää sellainenkin, joka ei tunne olevansa luova henkilö.

   Poista
 5. Kauniita huiveja, mutta kovin työläältä ja mutkikkaalta tuo höyrytys kuulosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, mutta kiertoilmauunin käyttö oli paljon luontevampaa.

   Poista
 6. Ihanat värit huiveissa! Kyllä kannatti nähdä vaivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Värit ovat voimakkaat ja kiiltävät kauniisti silkissä.

   Poista