keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Maailmanpyörä.



Hehkuvan punaisia unikkoja.

Kesä on tullut nopeasti ja ilmastonmuutos näkyy ja tuntuu.  Helteen vaikutuksesta kaikki kukat ja puut puhkeavat nopeasti kukkimaan, mutta kukinta kestää vain hetken.  Kastelukannu on iltaisin ahkerassa käytössä.  Perunapenkeissä komeilevat rehevät varret ja salaattia pääsee jo syömään. 

Maailmanpyörä.

Kesäkuun torkkupeittokin on valmis.  Blokkimallin sain Burda patchwork -lehdestä (syksy 2016).  Kokeilin mallia jo tyynyihin, mutta pienellä pinnalla ja ajattelemattomilla värivalinnoilla kuvio ei erottunut.  Kankaiden leikkaamisen jälkeen ompelu sujui nopeasti.  


Kankaiden leikkaaminen.

Työhön valitaan kaksi eri väriä; minulla ne ovat viininpunainen ja sininen.  Kankaista leikataan suorakulmioita, jotka puolitetaan lävistäjiä pitkin, puolet lävistäjistä toiseen suuntaan.  Näin syntyneiden suorakulmaisten kolmioiden terävien kulmien pitää olla 30 astetta ja 60 astetta.  Leikkausavuksi kannattaa piirtää malline.  Sivujen mittasuhteet voi kokeilla tai laskea esim. seuraavasti.  Jos tunnet lyhyen sivun, voit laskea pitkän sivun kertomalla sen tan60:llä.  Jos taas tunnet pitkän sivun, jaa se tan60:llä.  Laskemiseen tarvitset tietysti funktiolaskimen.  Minulla nuo sivujen mitat ovat 11,5 cm ja 20 cm.  Kuvasta näkee, miten kolmiot kannattaa asetella ja ommella ensin pareittain yhteen.

Kuvioiden muodostuminen.
Tällä kertaa ompelemani peitto on siitä erilainen, että en ommellut reunakaitaleita, vaan tilkkupintaa riittää reunoihin asti.  Taustakangas on Robert Kaufmannin käsityöpuuvillaa.  Levitin kankaan viininpunaisilla kaitaleilla.  Tikkasin peiton ensin vaakasaumoja pitkin ja sitten jokaiseen kolmioon pienemmän kolmion.  Käytin tikkaamiseen sinistä ja viininpunaista lankaa. Reunakantti on vinoonleikattua viininpunaista puuvillaa.
   
Suoraa tikkausta.

Taustakankaassa toistuvat samat värit.
Neilikat pitävät auringon valosta.


Hyvää kesäkuun loppua!

12 kommenttia:

  1. Nätti peitto. Kyllä nyt näillä helteillä olisikin kiva istua ompelemassa sisällä viileässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Välistä sisälläkin on niin kuuma, ettei jaksa tehdä mitään. Koetan silti nauttia lämmöstä, olen melkoinen viluitikka eli talvella palelen usein.

      Poista
  2. Unikko on lempikukkani:) Monesti olen miettinyt mikä siinä viehättää mutta en ole keksinyt mitään erityistä mutta joku se on;)
    Maailmanpyöräpeitto on hieno:) Värit ja kuviot olet sijoittanut tosi mielenkiintoisesti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse pidän myös paljon unikon kukista, en tiedä miksi. Noin kolmekymmentä vuotta sitten ajelimme matkailuautolla Keski-Euroopassa ja siellä näkemäni unikkopellot saivat minut mykistymään. -Peitto päätynee lahjaksi.

      Poista
  3. Unikoissa on hieno väri ja niiden terälehdet silkkisiä!
    Maailmanpyörä näyttää kivalta mallilta ja hienosti pyörii sinulla taivaan sinessä. Nyt kyllä kelpaa nauttia kesästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan upea väri ja silkkisyys tekevät unikoista niin kauniita. Maailmanpyörä oli nopea ommella, kunhan oli leikkausurakka ohi. Kesä on kyllä upeimmillaan.

      Poista
  4. Unikko on kyllä niin kaunis kukka, itsellänikin on se joskus ollut, mutta hävinnyt joskus portaiden siirron vuoksi kokonaan.
    Maailmanpyörä on tosi hieno!! Kiva blokki, kiva kun jaat ohjeen tekemiseen, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla nuo unikot ovat kestäneet monta vuotta ja juuristo näyttää leviävän.
      Maailmanpyörän malli oli niin mukavan yksinkertainen, että sitä on helppo jakaa.

      Poista
  5. Onpa kaunis peitto. Nyt ainakin kuviot erottuvat!

    VastaaPoista
  6. Kiva malli! Tuosta saisi varmaan värejä ja tummuusasteita varioimalla vaikka millaisia kuvioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Kyllä värien vaihdolla ja tarkalla asettelulla/miettimisellä voi loihtia uusia "ympyröitä". Kukapa kieltää käyttämästä vaikka kuinka monta eri väriä.

      Poista