tiistai 19. heinäkuuta 2022

Reissussa.

 

Aulangolla.

Tulimme Seinäjoelta pois monen mutkan kautta: kävimme tutustumassa pariviikkoiseen lapsenlapseemme Raumalla.  Pikkuprinsessa valloitti meidät kokonaan. Ajelimme Forssan kautta Hämeenlinnaan Aulangolle, missä vierailusta olikin kulunut yli 30 vuotta.  Näkötorni oli remontissa, mutta nautimme maukkaat jätskit tornin juurella.  

 

Petäjäveden vanha puukirkko.

Yövyttyämme Päijänteen rannalla jatkoimme matkaamme Petäjävedelle, missä poikkesimme vanhassa kirkossa.  Osuimme parahiksi opastetun kierroksen alkuun, joten kirkon tarina tuli eläväksi.  Kirkko on rakennettu vuonna 1763  hyvin nopeasti ennen syksyn tuloa, koska Ruotsista  anottua rakennuslupaa ei alkanut kuulua.  Kirkko kuuluu Unescon maailman perintökohteisiin, koska se edustaa pohjoismaista puukirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon perinnettä.  Rakentamismestarina toimi Jaakko Klemetinpoika Leppänen, apunaan 12 paikallista kirvesmiestä.  

Saarnastuoli.

Saarnastuolia koristavat neljä evankelistaa ja vastapäätä on lukkarintuoli, josta käsin lukkari johti virrenveisuuta.  Nelituntisten kirkonmenojen päätteeksi kirkossa kuultiin myös paikallisuutiset.

Karunnäköinen lukkarintuoli.

 

Myös kattokruunu on sorvattu puusta.
 

Käsityöläismaalari Carl Fredrik Blom on maalannut alttaritaulun Pyhä ehtoollinen sekä pienet taulut Mooseksesta ja Martti Lutherista.  Paanukattoinen kirkko on kaunis ja arvokas. Sitä käytetään kesäisin pieniin juhlatilaisuuksiin.

Alttaritaulu.

 

Kiertävän kulkukauppiaan autosta löytyvää valikoimaa.

Ajelimme Kintaukseen, mistä löytyy Keski-Suomen tieliikennemuseo.  Vanhojen ajopelien lisäksi sieltä löytyy elokuvarekvisiittaa, jotka on valmistanut Risto  Höylä.  Mielenkiintoista löytää esineitä, joista kertoo myös omasta lapsuudesta.

Elokuvaa varten lytätty Farmari-Volvo.


6 kommenttia:

  1. Edelliseen postaukseesi pitikin kommentoida asuntoautosta. Varmasti on mukavaa kun se on ihan oma:) Olemme kolme kertaa vuokranneet asuntoauton ja teimme reissuja lappiin. Olemme ihan innoissamme:) ja tykkäämme kovasti tästä matkustustavasta. Ensi kuussa on lähtö reissuun ja kohteena on nyt Norja.
    Nuo museot joissa on lapsuuden - ja nuoruudenaikaisia tavaroita ovat myös mielenkiintoisia kohteita. Pariin semmoiseen olemme osuneet ja toiseen vietiin omat nuoremmekin jotta näkevät luonnossa minkälaisia esineitä ja tavaroita on ollut käytössä meidän nuoruudessamme:)
    Aulangolla on kävelyreitti, Sibeliuspuisto n. 7km. Sinnekin olemme ajelleet muutaman kerran kävelemään koiran kanssa. Kotimaassa on paljon mielenkiintoisia kohteita:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin olemme vuokranneet asuntoautoa noin viisi kertaa ja tykkäämme sillä retkeillä, koska siinä kulkee paljon tavaraa, ylimääräistäkin mukana ja toisaalta nukkumapaikka on aina tarjolla. Museot ovat mielenkiintoisia kohteita. Kotimaa on näkemisen arvoinen. Luulen, että ruskainen Lappi odottaa syksyllä.

      Poista
  2. Onnea mummille ja vaarillekin. Uusi tulokas sukuun. Tosi kiva matkailuierroskin teillä. Suomessa on niin paljon kivoja paikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! lapsenlapset ovat aina tervetulleita. Suomessa on paljon nähtävää.

      Poista
  3. Onneksi olkoon pienestä prinsessasta! Ihan varmasti uskon että hän oli valloittava. Hienon lomakierroksen teitte samalla. Seuraavalla kerralla ajatte sitten Raumalta etelään päin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nyt odottelemme nimenantojuhlaa pikkuiselle. Suomessa on paljon näkemättömiä paikkoja. En osaa vielä sanoa, mihin ilmansuuntaan auto kuljettaa.

      Poista