maanantai 18. syyskuuta 2023

Lounais-Suomessa.

 

Keuruun vanha puukirkko.

Lähdimme elokuun eka viikolla Marin kyydissä kohti Lounais-Suomea. Jyväskylän jälkeen ajelimme pienempiä teitä ja matkan varrella kävimme katsastamassa Keuruun vanhan puukirkon.  Alkumatkasta poikkesimme kolmessa kyläpaikassa, mutta jo toiseksi yöksi saimme parkkeerata Turun saaristossa. nimittäin yhdellä levikkeellä Korppoossa.  Sitä ennen olimme saaneet nauttia erittäin maukkaan aterian (paistettu ahven, perunapyree, omena, puolukka) Paraisten Super-Marketissa.  Herkullista!

Matkaan mahtui monta lossia ja lauttaa.

 Ajelimme reittiä Parainen-Nauvo-Korppoo- Houtskär, mutta Saariston rengastietä ei voinut kiertää ympäri, koska yksi lautta oli jo talvikaudessa.  

Korppoon kirkko.

Houtskarin kirkon takaa alkavan meditaatiopolun varrella oli hyviä mietteitä.

Paraisilla.

Palasimme takaisin mantereelle ja Turkuun, missä meillä oli käyntikohteena Turun linna.  Edellisen kerran olin vieraillut siellä keskikoulun luokkaretkellä.  Esilinnassa oli hyvä kertaus Suomen ja linnan historiasta kuvataulujen avulla.  Kiertelimme pari tuntia ja ihan kuntoilustahan se kävi.  Onneksi pihapiiristä löytyi ruokapaikka.

Turun linnaa.

Linnan kirkko.

Toisena päivänä löysimme Ruissalosta "kylätalon", missä oli päivätanssit.  Taas hyvää liikuntaa!  Sitten etsimme uimahallin hikisen kropan pesua varten.  Halusimme vielä visiteerata Turun tuomiokirkossa.  Pari ostoskeskusta piti myös katsastaa.  Ajoimme myös tervehtimään vanhaa linja-autoa, jonka mieheni möi paikalliselle alan harrastajalle.  Siellä se törötti puhtaana ja kiiltävänä.

Meidän entinen linjuri.

Mieheni isovanhemmat asuivat Vehmaalla, joten ajoimme hautausmaalle ja veimme sinne kynttilän valaisemaan hautakiveä, joka on Vehmaan punaista graniittia. Pysähdyimme myös kuvaamaan taloa, jossa suku  on asunut aikoinaan.

Matka jatkui Uuteenkaupunkiin ja siellä Automuseoon.  Autovanhuksia oli kolme suurta salia, kaikki hyvin hoidettuja.  Yksi huone oli pyhitetty Saabeille.

Upeita autovanhuksia.

Raumalle pysähdyimme pariksi päiväksi tyttären perheen pihamaalle.  Tyttären tytär (1v 2,5 kk) hurmasi meidät kokonaan.  Kävimme sunnuntaipäivänä Ulvilassa Leinebergin ruukilla, missä oli suuri markkinatapahtuma runsaine myyntipöytineen.  Mukaan tarttui nippu valkosipulia ja pussi paikallisia jauhoja. Ruukki on perustettu vuonna 1771.  Se jalosti raakarautaa ja kuului Suomen suurimpiin manufaktuuriraudan tuottajiin.  Alueella on historiaa henkiviä museoita ja käsityöputiikkeja.

Viimeinen yöpymispaikka löytyi Virroilta, mistä lähtiessä poikkesimme vielä Keskisen kyläkaupassa.  Valtavasta kaupasta löytyi muutamia Marimekon kangaspaloja.  -Kotona odottivat puustatippuneet omenat, joita keräsimme 5 sangollista.

8 kommenttia:

 1. Teillä on ollut kiva reissu:) Tommosista tykkään itsekin:) Muutamia tuttujakin paikkoja vilahti tarinassasi. Vanha linja-auto on upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mukava reissu kaiken kaikkiaan. Näimme paljon uusia ja myös tuttuja paikkoja sekä tapasimme ystäviä.

   Poista
 2. Nyt olittekin tutuissa maisemissa :) Saariston lautoilla saa hienosti tuntuman merituuleen. Olipas mukava että linjuri oli hyvässä hoidossa. Teillä oli oikein monipuolinen retki. Ymmärrän kyllä että lokakuussa ette ehkä lähde enää tännepäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kuulla, että olet löytänyt tuttuja paikkoja. Kirjoittaessani blogia piti tarkistaa monat kertaa, että esim.kirkkojen nimet ovat oikeat. Saaristossa on todella kaunista.

   Poista
 3. Aivan ihana kierrosmatka teillä. Tuo saaristo kiehtoo aina ja sinne olen minäkin suunnitellut matkaa jo pitkän tovin. Suomessa on niin paljon kauniita paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näimme todella paljon kauniita paikkoja. Harmi, että osa oli kiinni syksyn ja talven lähestyessä. Vaikka olemme kierrelleet Suomea pitkin ja poikin, niin vielä on paljon, paljon näkemättömiä paikkoja.

   Poista
 4. Saaristo on kaunista. Meillä on Nauvossa mökki, joten seutu on tuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaristo on todella kaunista, me emme olleet käyneet siellä aikaisemmin.

   Poista