sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

 Marin matkassa 2.

Kuusipuun matka alkaa pahviksi.

Juvalta matkamme jatkui Lahden kautta kohti Verlan pahvitehdasmiljöötä.  Alue on todella mielenkiintoinen nähtävyys.  Puuhiomo aloitti toimintansa1872.  Tulipalon jälkeen tehdas rakennettiin uudelleen, jolloin pahvitehtaan toiminta myös alkoi.  Päätuotteena oli kuusipuusta valmistettu valkoinen pahvi, jota käytettiin monenlaisiin pakkauksiin: tupakka-askit, karkkirasiat ja kenkälaatikot.  Pahvista valmistettiin kirjojen kansia ja koulujen opetustauluja.  Pakkauspahvi oli myös tärkeä vientituote.

Tällä koneella puuta alettiin hioa pieniin osiin.

Naisten työtä oli ripustaa pahvilevyt kuivumaan näihin koukkuihin.

Tehtaan ympärille muodostui omillaan toimeentuleva yhteisö lukuisine asuintaloineen.  Vuodesta 1996 tehdasalue on kuulunut maailman perintökohteisiin.  Miljöö on säilynyt alkuperäisessä asussaan eikä siellä ole tehty uudistuksia.  

Valmiita pahvilevyjä.

Matkasimme rannikolle Porvooseen, joka on meille ennalta tuntematon kaupunki.  Parkkeerasimme Marin Porvoonjoen rannalle, mistä oli mukava lähteä kävelemään joen rantaa pitkin.  Rantakatu oli hyvin vilkas runsaine myyntikojuineen.  Tutustuimme tietysti Porvoon kuuluisaan kirkkoon.  Kävimme myös tunnin risteilyllä, jolloin matkakuvien ottaminen oli helppoa.

Näkymä Porvoonjoelta.

Tyypillistä Porvoota.

Yöksi ajelimme Loviisaan, missä kävimme tutustumassa mieheni taiteilijaveljen näyttelyyn.  Mielenkiintoisia töitä paikallisen taideyhteisön jäseniltä.

Erilaisia kasvoja.

Matka jatkui kohti itää ja poikkesimme Langinkoskella katsomassa Keisarillista kalastusmajaa.  

Keisarillisen kosken kuohuja.

Kotkassa vierailimme Merikeskus Wellamossa, missä oli runsaasti katsomista.  Ulkoalueella tutustuimme jäänmurtaja Tarmoon ja majakkalaiva Kemiin.  Molemmat olivat mielenkiintoisia.

 

Majakkalaiva Kemi.
 

Mitäpä olisi matka ilman automuseokäyntiä.  Sellainen löytyi Lappeenrannasta.

Tämän auton valmistusvuosi oli syntymävuoteni.

Parikkalassa poikkesimme Veijo Rönkkösen patsaspuistossa, missä on nähtävillä 560 betonipatsasta.  On siinä melkoinen elämäntyö ITE-taiteilijalta, kun hän on kuitenkin koko ajan käynyt tehtaalla töissä. Patsaat asettuvat kauniisti ympäröivään puutarhaan.

 

Betonipatsaita.

Jooga-asanat.

 Viimeinen matkayö kului Punkaharjulla sateen ropinaa kuunnellen.  Savonlinnassakin teimme pienen risteilyn kaupungin ympäri.  Viimeinen kohde oli Valamon luostari, missä ennätimme tutustua Martta Wendelinin näyttelyyn.  Se oli monipuolinen kattaus kaunista kädenjälkeä.

Punkaharju.

Martta Wendelinin korttisarjaa.

6 kommenttia:

  1. Mukavan oloinen reissu on siellä tehty Marin kanssa:) Kivoja kohteita joissa on mekin käyty:)
    Edellisessä postauksessa olet päässyt tilkkunäyttelyynkin:) Nekin ovat aina kiinnostavia jos matkareissulle sattuu sopiva kohde osumaan;)
    Mekin teimme viime viikolla yhden päivän reissun Poriin ja olin ajatellut poiketa kotimatkalla takaisin tullessa poiketa Harjavallassa olevaan yhden henkilön tilkkutyönäyttelyyn mutta kotiin lähtö venyi vähän liian pitkäksi enkä ehtinyt, vähän harmitti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reissuista jää aina muisteltavaa arkeen. Juvan näyttelyssä oli runsaasti töitä; mukava nähdä erilaisia juttuja. Ihan tuttua, että matkan varrelle osuu niin paljon nähtävää, että jotain jää katsomatta.

      Poista
  2. Olisinpa ollut mukananne. Hieno matkakohdevalinta näissä paikoissa. Meillä on niin paljon upeaa nähtävää kotimaassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, näimme kyllä kuuden päivän aikana niin monta eri kohdetta, että jälkeen päin piti todella miettiä, mikä nähtavyys sijoittuu minnekin kartalla.

      Poista
  3. Monipuolinen kattaus tuli tällä kierroksella. Tosi mielenkiintoista. Monta paikkaa jossa en ole käynyt kun tunnen paremmin tämän länsi-Suomen. Patsaspuisto erityisesti houkuttelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä oli niin monta kohdetta, joista olisi voinut kirjoittaa pitkiä tarinoita. Suosittelen käyntiä myös Suomen itälaidalla. Patsaspuisto tuli meillekin yllättäen vastaan. Onneksi se ihan tien varressa.

      Poista