tiistai 19. tammikuuta 2021

Revontulet.

 

Revontuliverhot.

Minulla on jo pitempään ollut suunnitelma ommella tilkkutekniikalla keittiöön verhokapat.  Koska joulupukki toi kauniita kankaita, ryhdyin toteuttamaan tuota projektia.  Mallin nappasin Tilkunviilaajan blogista (joulukalenteri 16.12.).  Sieltä löytyy myös linkki, miten eri tavoin ko. blokit voi yhdistää.  Blokin ompelu on sinänsä mielenkiintoinen eli pikakolmio leikataan neljäksi kaitaleeksi ja järjestellään kaitaleet uudelleen.  Asettelin kaitaleet isolle tarjottimelle, jonka kanssa siirryin ompelukonelle.

Tilkkujen asettelu.

 


 

 Käytin lahjakankaista neljä kangasta kokonaan eli kolme värikästä kuviokangasta (nappi-, neilikka- ja monikukkakuosit) sekä luonnonvalkoisen, kullalla kirjaillun kankaan.  Pinnan elävöittämiseksi laitoin mukaan muutamia luonnonvalkoisia kuoseja.



Pyrin ompelemaan tasaisella saumanvaralla, koska ne näkyvät valoa vasten selkeästi.  Taustakankaaksi valitsin valkoisen kankaan, ettei se häiritse kuvioita.  Käytin taas aaltotikkausta, koska sen ompelu on nopeaa eikä se häiritse tilkkujen värileikkiä.  Ala- ja yläreunaan ompelin himmeäkuvioista luonnonvalkoista kangasta.  Yläreunassa on myös kapea poimutusnauha.


Verhokapat ovat 2,5 m pitkät ja korkeutta on 37 cm.  Halusin myös ommella verhoihin sopivan kaitaliinan, johon käytin lopun materiaalin.  Liinan pituudeksi tuli 1,1 m.  Sen toinen pää on erilainen,  koska ompelin vielä viimeisistä rippeistä blokkeja, joita onnistuin tekemään vain yhteen suuntaan.


Kysäisin mieheltäni, mitä hän näkee verhoissa, mistä tulee nimi.  Hetken mietittyään tuli vastaus, jonka olin itsekin miettinyt: Revontulet.

Koskaan aikaisemmin en ole laskenut tilkkujen määrää töissäni, mutta nyt tein senkin.  Pieniä tilkkuja noissa kolmessa työssä on yhteensä 928 kappaletta.  Enpä olisi ennakkoon uskonut.

Eli Thomaen Sägeblatt eli Sahalehti.

Joululahjaksi saamassani Eli Thomaen kirjassa oli erilainen versio ko. blokkien yhdistelystä, mutta se ei mielestäni sopinut verhokappoihin niin hyvin kuin tuo käyttämäni asettelu.

14 kommenttia:

  1. Kylläpä sopii todella hyvin tämä kuvio verhoihin, kauniit ja näyttävät! Kaitaliina on myös kaunis, hieno setti. Kauniit kankaat. Todella monikäyttöinen kuvio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärsin itsekin vasta ommellessani, miten hienoja kankaita olin toivonut pukinkonttiin.

      Poista
  2. Tykkään myös kovasti tuosta kuviosta ja olen yhden torkkupeiton sillä tehnytkin. Sopii myös hyvin verhoosi. Eikä hassummin ole aseteltu kirjan peitossakaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavasti pikatekniikalla sai aikaiseksi näyttävää pintaa. Ehkä joskus kokeilen kirjan ohjetta.

      Poista
  3. Malli sopii hienosti kappaan ja siitä tuli oikein kaunis. Kiva kun sait vielä liinankin. Marja Matiisenin ekassa kirjassa "Lapitöö Eesti kodus" on myös tämä malli esillä. Se on muutenkin hyvä ja tuhti kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen tosi tyytyväinen tuotoksiini. Täytyypä etsiä tuo kirja jostakin. Kiitti vinkistä.

      Poista
  4. Tosi kivat verhot tuli. Tuo malli on niin nätti. Siistiksi olet saanut saumatkin kun on niin viimeistelty lopputulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti. Olen tosi tyytyväinen verhoihin.

      Poista
  5. Kaunis kappa,ja nimi kyllä sopii erinomaisesti. Minä lasken tosi usein tilkkujen määrän, minusta se hauska tieto :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nimi tuli itsestään. Pitänee toistekin laskea tilkkujen määrä.

      Poista
  6. Tosi kaunis verho. Malli sopii siihen hyvin. Hyvä ja kuvaava nimi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Katselen keittiössä verhoja tyytyväisenä.

      Poista