keskiviikko 25. joulukuuta 2024

Joululahjoja, tekemisen iloa.

 

Ompelukone piti laittaa töihin, vaikka tällä kertaa aika myöhään.  Lapsenlapsille on mukava ommella, toivon heidän käyttävän tuotoksiani.  Hampuriin lähteviin paketteihin taittelin yöpuvun isommalle pojalle.

Muumiyöpuku.

 Pienemmälle ompelin bodyn ja kahdet housut.  Kankaiden lopuista riittää pieniin töihin materiaali.

Pieniä asuja.

Parivuotiaalle pikkuneidille ompelin äitinsä toivomuksesta kylpytakin vohvelikankaasta.  Resurssikankaan ompelin vielä pyyhkeeksi.  En malttanut olla ompelematta vielä pientä mekkoa.  Kaava löytyi SKK-lehdestä.

Saunatamineet pienelle.

 

Prinsessan mekko.

Sisareni lapsille tein samanlaiset paketit jokaiselle: pieni pussukka, joka pitää sisällään hammastahnatuubin.

Pussukka soveltuu vaikka kynäkoteloksi.

Isommille muistettaville ompelin patalappuja, joiden kanssa lähetin perinneruokakirjan.

Patalappuja resurssikankaista.

Siskoni on ahkera hiihtäjä, joten hänelle ompelin merinovillaneuloksesta kypärämyssyn.  Itselleni sellainen on tarpeellinen suojaamaan kasvoja.

Ahkeralle hiihtäjälle.

Toinen tyttäreni oli laittanut toiveeksi villasukat.  Onneksi olin jo aloittanut niiden neulomisen.  Lanka on ostettu Karnaluksisista.

Sukat valmiiksi raidoitetusta langasta.
Rauhaisaa joulun aikaa ja vuoden loppuviikkoa!






keskiviikko 18. joulukuuta 2024

Vähän jouluaskartelua.

Iloiset lumiukot.

Joulun alla on usein niin paljon puuhaa, että jo suunnitellut jouluaskartelut jäävät tekemättä.  Ostin vuosi sitten saksalaisen jouluaskartelulehden, mutta koskaan ei löytynyt aikaa ja tarmoa sen ohjeiden toteuttamiseen.  Onneksi ohjeissa ei ole Parasta ennen -merkintää.  Niinpä nyt ompelin kaksi lumiukkoa, jotka iloisine hymynaamoineen saavat minut hyvälle tuulelle.  Kaapista löytyi valkoista fleece-kangasta vartaloiksi ja tilkkukopasta kangasta hattuihin ja kaulaliinoihin.

Joulutontun päikkärit.

Ompelulaneissa aloittamani tilkkupeitto on nyt valmis.  Kaikki kankaat ovat kierrätysmateriaalia: anopin retrokukkapöytäliina (tahroja keskellä), vanha joululiina (steariinitahroja) sekä kaksi puuvillaverhoa kirppikseltä, näistä toinen riitti taustakankaaksi.  Väliin laitoin bambuvanua (uutta) ja tikkasin peiton suorilla saumoilla.  Reunakantin sain leikatuksi joululiinan lopusta. Liinan nimi on ajankohtaan sopiva: joulutontun päikkärit.

 

Puuvillaverho taustalla.

Ompelin hätävaroiksi kaksi kassia.  Kuopion Nauha ja nappi -liike myy käteviä pakkauksia, joissa on gobeliinikangas ja nauhaa kantokahvoihin, maksaa noin 10 tai 12€.  Ompelin kasseihin vetoketjulliset sisätaskut (näkyy vaaleammassa kassissa). Kätevää, kun ei jää mitään hukkapaloja.  Tämän joulun lahjoihin en tarvinnut noita kasseja, mutta ovatpahan jemmassa.

 

Gobeliinikasseja.

Eilen leivoin ruisleipää pitkästä aikaa.  Hyvää joulunalusviikkoa!

Rukiintuoksua jouluun!


lauantai 7. joulukuuta 2024

Joulukortteja.

 

Kortteja ja paketteja.

Sainpas taas urakoiduksi joulukorttien askartelun, mutta sitten kiirehdin niiden kirjoittamista niin, että suurin osa jäi kuvaamatta, vain muutama jämä jäi jäljelle.  Kaikkein ensimmäiseksi kirjoitin ulkomaan postin (USA:han ja Saksaan). Myös Saksaan menevä paketti läksi matkaan.

 

Kortteja.

Kaapissa on hilloutunut toista vuotta lanka, jonka ostin Novitan myymälästä Korialta.  Koostumus on merinovillaa ja silkkiä.  Lanka on todella ohutta.  Ajattelin saavani siihen ryhtiä, kun neulon puolipatenttia.  Kuinkas ollakaan: takakappale oli valmis ja toinen etukappale kainaloon asti neulottuna, kun neulekoneeni kieltäytyi neulomasta toiseen suuntaan.  Tee se itse -mieheni ryhtyi korjaamaan sitä ja etsi korjausvinkkejä netistä.  Lopulta purimme koko koneen osiin ja puhdistin osat.  Varaosiakin löytyi.  Tarvittiin kyllä kaksi käsiparia osien asettelussa (painavaa metallia).  Lopulta kone alkoi totella neulojaa.  Vihdoin villatakki on käyttövalmis.  Napit löytyivät omasta jemmasta.

Villatakki merinovillaa ja silkkiä sekä housut puntoneulosta.

Olin muutama viikko sitten kansalaisopiston ompelulaneissa, missä moni kertoi mukavasta materiaalista, puntoneuloksesta.  Niinpä minäkin kävin ostamassa mustaa puntoa ja ompelin siitä housut.  Kaavana käytin Suuri käsityö -lehden lokakuun numerossa olleita trumpettihousujen kaavaa, mutta kavensin trumpetit pois.  Kun olen jo nuoruudessa pitänyt trumpettihousuja, en kaipaa niitä uudelleen.

Hyvää adventtiaikaa!

sunnuntai 17. marraskuuta 2024

Syystouhuja.

 

Syötävän kauniita pihlajanmarjoja.

Kylläpä aika mennä viipottaa kovaa kyytiä, eihän tässä ennätä pysyä mukana.  Syksy oli pitkään lämmin - saimme syödä oman kasvimaan salaattia koko syyskuun.  Nyt on tullut lunta pari kertaa, mutta se on sulanut pois.  Metsissä riitti pitkään puolukoita linnuille, joten pihlajanmarjat ovat säästyneet ja hehkuvat nyt punaisina.

Essu on jo jauhotettu...

Syyslomien aikaan saimme Saksan pikkumiehet vieraaksemme.  Isompi kertoi jo etukäteen, että hän haluaa leipoa mummon kanssa mustikkapiirakkaa.  Sehän toki sopi minulle ja ompelin leipuripojalle oman essun.  Onneksi löysin palan punaista puuvillaa, johon ompelin tilkkujämistä taskun ja nauhoina käytin valmista koristenauhan loppua.  Ihana leivontakaveri!

Tossunmallinen pussukka.

Usein haluan ommella jotain pientä.  SK-lehdessä oli keväällä ohje hauskaan pussukkaan, joka oli aamutossun näköinen (vohvelikankaalle oli pujoteltu ruudukko).  Skippasin tämän vaiheen yli ja pussukka valmistui nopeasti.  Pussukan saa isosti auki, vaikka se kyllä ei näy kuvassa.


Tilkkuja yhteen kassiksi.

Resurssilaatikosta poimin punasävyisiä tilkkuja, joista syntyi kassi.  Ehkäpä sillekin on käyttöä.


Blokkeja kierrätyskankaista.

Viime viikonvaihteessa osallistuin kansalaisopiston ompelulaneihin; edellisestä kerrasta on aikaa jo monta vuotta.  Varasin mukaan puuvillaisen pöytäliinan (anopin peruja) ja kirppikseltä ostetun puuvillaverhon.  Niistäpä sitten ompelin tilkkublokkeja.  Työ on vielä pahasti kesken, mutta nyt olisi aika siirtyä joulujuttuihin.




maanantai 21. lokakuuta 2024

Aavan meren tuolla puolen...

 

Saija Tuupanen ja Teemu Roivainen.

Menneellä viikolla saimme nauttia upean konsertin antimista, kun Saija Tuupanen ja Teemu Roivainen tulkitsivat Reijo Taipaleen musiikkia Iisalmen kulttuurikeskuksessa.  Molemmat lauloivat erikseen, mutta myös duettoja yhdessä.  Säestyksestä vastasi Jani Heleniuksen johdolla 7-jäseninen Roulette-orkesteri.  Myös orkesteri esitti useita kappaleita.

 

Saija Tuupanen.

Ehkä helposti voisi kuvitella, että Reijo Taipaleen musiikki koostuisi pelkästään tangoista.  Niitä toki kuulimme monia, mutta myös muita rytmejä oli tarjolla, mm. kaunis valssi Joka vuodesta ruusun saat sekä nopeatempoinen Idän ja lännen tie.  Taustalla pyörivät videot toistivat kauniisti musiikin tekstejä.

 

Konsertin alkuosan kiitos.

Teemu Roivainen kertoi, että hänen lempikappaleensa Taipaleen tuotannossa on Sininen huvimaja, jonka hän myös esitti.

 

Valovoimainen Teemu Roivainen.

Molemmat laulajat ovat aina hyvin valmistautuneet esityksiinsä ja heistä huokuu voimakas, tunteellinen eläytyminen kappaleisiin.  He antoivat tilaa myös orkesterille.  Saija Tuupanen on aina varman tyylikäs: molemmat esiintymisasut olivat elegantteja eli yleisöllä oli myös silmänruokaa.

 

Saija ja kuu taivaalla.

Lopussa saimme encore-esityksenä sen kappaleen, joka vielä puuttui: Satumaa-tango.  

Glamouria lavalla.
Kiitos hienosta konsertista!


maanantai 14. lokakuuta 2024

Oulun kädentaitomessuilla.

 

Näkymä Ouluhallin yläkerrasta.

Mielestäni yhdet kädentaitomessut vuodessa pitää kokea, jotta pysyy ajan hermolla mm. uusien suuntausten suhteen.  Viikonloppuna kävimme tutustumassa tarjontaan Ouluhallissa.  Menomatkalla poikkesimme kahvilla Kempeleessä Zeppeliinissä, joka on muistaakseni ensimmäinen näkemäni ostoskeskus.  Lisäksi vierailimme myös Automuseossa; ne kuuluvat aina matkaohjelmaamme.  Oli taas mukava nähdä eri aikakausien kulkuneuvoja, mm. vanha linja-auto 1900-luvun alusta.  Minua kiehtoivat myös kauniit Vespat, koska niistä saattoi pikkumökin tyttärenä vain lukea kiinnostavia juttuja.  Olisipa ollut kiinnostavaa huristella noilla "ampiaisilla" kylän raittia pitkin.

 

Vanha linja-auto.

Museon vanhin ajoneuvo.

Rivi kauniita Vespoja.

Parkkeerasimme Marin Ouluhallin parkkipaikalle, mutta se oli kyllä vikatikki: mentyämme nukkumaan alkoi paikallisen nuorison ralli, mikä jatkui yli puolen yön.  Mikä pauke, torvien soitto ja kumien vingutus!  -Aamulla olimme jo ennen kymmentä odottamassa sisällepääsyä.  Näytteilleasettajia oli runsaasti.  Eniten näytti olevan lankojen ja korujen myyjiä.  Myös useita kankaiden myyjiä oli paikalla mm. Kuosiverstas, Kimmi, Luppaset, Paapii, Iloinen kettuliini ja Mereen. Kierrätys kuuluu myös tähän päivään: laukkuja kierrätyskankaista ja nahkasta, upeita koruja muovipulloista jne.  Taitavia tekijöitä ja monenlaista osaamista Ouluhalli pullollaan.

 

Kävijöitä riitti.
 

Yritin olla maltillinen ostosten suhteen.  Tekstiilipuolelta ostin metsänvihreää merinovillaa, Mereenin poistokorista palatrikoita, muutamia tilkkutyöpaloja, kaksi turkistupsua, puretusaineita kasvivärjäykseen sekä koneen puhdistukseen harjan.  Hyvinvointipuolen osastoilta mukaan lähti mm. jalkojen lämpövoide, aloekylmägeeli, kenkärasva ja inkivääripalat.

 

Ostoksia.

Lisää ostoksia.

Suklaan valmistusta livenä.
 

Aloitin kesällä sukkien neulomisen langasta (Schachenmayrin Regia Pairfect), jonka olin ostanut Karnaluksista. Lanka on sellainen, missä väri vaihtuu, kun aloitetaan uusi osa sukkaa.  Minulle systeemi ei ollut sovelias, koska olen tottunut neulomaan molempia sukkia rinnakkain, jolloin ei tarvitse laskea kerroksia ja silmukoita.  En edes muista, teinkö puolipatentin nurjalla vai oikealla ja millaisen kantakavennuksen tein.  Siispä toista sukkaa neuloessani jouduin purkamaan työtä, kun ei tullutkaan samanlaista.  Mielestäni lanka oli myös karkeaa eli se juoksi huonosti, jolloin neule on epätasainen.

Sukkapari.

Syksy alkaa olla käsillä.  Mieleni on hyvillään paitsi runsaasta marjasadosta, myös siitä, että saimme tehdyksi risusavotan talomme takana.  Nyt sitä kelpaa sanoa metsäksi, kun se hengittää.  

Raivattua metsää.

Hyvää syksyä käsillä tekemisten parissa!

sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Tilkku- ja taidenäyttelyissä.

Villitikin näyttelyssä.

Syyskuussa huomasin, että Siilinjärven kirjastossa on tilkkutyönäyttely, jonka järjestäjänä toimii paikallinen tilkkukilta Villitikki.  Niinpä järjestimme päiväkäynnin Kuopiossa, jolloin poikkesimme katsomassa Villitikin näyttelyn.  Kirjastossa on oikein oma tila näyttelyjä varten.  Villitikin jäsenet olivatkin saaneet aikaan paljon katsottavaa ja ihailtavaa.  Mielestäni kaikki työt olivat käsin tikattuja.  Peitot ja muut suuret työt kiersivät pitkin seiniä, tyynyjä oli ripustettu naruille.  Jäsenet olivat myös ommelleet pienimuotoiset omat kuvat. Taitavia tekijöitä kaikki.

 

Mielenkiintoista asettelua.

Koska meillä on vielä voimassaolevat museokortit, piipahdimme Kuopiossa myös VB-valokuvakeskuksessa, missä ihastelimme Maria Laxin taitavia valokuvateoksia.  Hän on pyytänyt ihmisiä kertomaan tapahtumista, mitkä ovat heille tärkeitä ja luonut kuvia niiden pohjalta.  Raikkaita näkemyksiä tälläkin tavalla.

 

Maria Laxin valokuva.

Maria Laxin herkkää kuvaa.

Teimme samalla matkalla vielä katsauksen Lapinlahdella Taidemuseo Emilissä, missä - muiden taideteosten ohella - oli esillä Halosten taiteilijasuvun teoksia.  Emilin alakerrassa pysähdyimme katsomaan filmiä, jossa kerrottiin vaiheittain pronssipatsaiden valaminen. Arttu Halonen opiskeli alaa ulkomailla ja oli ensimmäinen suomalainen, joka toi nämä salaisuudet Suomeen.  Arttu Halosen pajassa on valettu mm. Kolmen sepän patsas  ja Minna Cantin patsas (Kuopiossa).  Yritin taas kerrata sukulaisuussuhteita näistä lahjakkaista taiteentekijöistä: Emil ja Arttu olivat veljeksiä.

Nuorimmaisen eli Kalle Halosen maalaus.

Arttu Halosen Olli.

Kesällä ompelin tyttäreni mekkokankaan jämistä pienen mekon, jonka vein hänen tyttärelleen 2-vuotislahjaksi.  Malli on sama, jolla ompelin omille tyttärilleni mekot 90-luvulla.  Toinen noista alkuperäisistä mekoista on vielä tallella.

Tämän kesän mekko...

Uusi ja vanha mekko.

Maaritin salaisuustyöstä ilmestyi nyt kolmas osa.  Ompelin sen välittömästi ja totesin, että tällaista tähtikuviota en ole vielä ommellutkaan.  Nyt vielä odotellaan viimeistä osaa.

Osa salaisuustyötä.



sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Elokuussa matkalla 2.

 

Tukholman näkymiä.

Olen jo pitempään halunnut käydä Tukholmassa, koska se on ollut yleensä vain läpikulkupaikka. Jätimme Marin tyttären perheen pihaan ja astuimme laivaan.  Menomatkan teimme päivällä, olimme perillä kaksi yötä ja tulimme yölaivalla pois.  

 

Carl Larssonia parhaimmillaan.

Kun kävin muutama vuosi sitten Karin ja Carl Larssonin kotimuseossa, ihastuin Carlin maalauksiin.  Kun tv-dokumentissa kerrottiin hänen jättisuurista seinämaalauksistaan, halusin nähdä ne oikeasti.  Maalaukset ovat Kansallismuseossa heti sisääntultaessa portaiden yläpuolella.  Niitä ei todellakaan voi olla näkemättä.  Muitakin teoksia löytyi museosta.  Sorruin vielä ostamaan maalauksesta tehdyn palapelin, joka odottaa nyt talven pakkasia (kyllä pakkaset tulevat!).  

 

Kuninkaan kruunajaiset.

Tukholman kansallismuseossa.


Emme valitettavasti päässeet kuninkaanlinnan kierrokselle, koska ne olisi pitänyt varata monta päivää etukäteen.  Kävelimme kyllä jalkaisin linnan ympäri.  Kiertelimme myös jalkaisin Gamla Stanissa, missä näimme kaupungin kapeimman kadun.  Vanha kaupunki on muutenkin viehättävä paikka.

Kapea katu Gamla stanissa.

Kapealla kujalla.
 

Löysimme myös kangaskaupan, vaikka se teettikin töitä.  Suunnistimme gps:llä, mutta se ei huomioinut sitä, että katuja risteili kahdessa tasossa. No, tunnelbana-aseman kautta pääsimme oikeaan kerrokseen.  Ostin pari tilkkutyökangasta, popliinia, koristenauhaa ja ommeltavia perhosia.

Ostoksia.
 
Kuninkaanlinnan edessä.

Linnan komea vartija.


Teknillinen museo oli meille pettymys, sillä olemme nähneet niin huippuhyviä teknisiä juttuja mm. Münchenissä ja Chicagossa.  No, pääsimme siellä toki syömään.

Ainoa kuva teknillisestä museosta.

Koska olimme Ruotsissa, halusin hemmotella itseäni Prinsessa-tortulla.  Nam!

Prinsessa-torttua peittää vihreä marsipaani.

Mies halusi käydä Fotografiska-museossa.  Huomasimme, että se sijaitsi lähellä Viking Linen terminaalia, joten menimme ensin tunnelbaanalla Vanhaan kaupunkiin, mistä kävelimme Fotografiskaan.  Siellä oli monen kuvaajan töitä esillä (en muista nimiä).  

Valokuvataiteilijan näkemyksiä.

Valokuva oli liitetty oikeisiin verhoihin.

Fotografiskasta olikin lyhyt matka satamaan.

Kaunista Tukholmaa.


Viehättävä Vanha kaupunki.