keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Luonnonväreillä värjäämistä.




Kokinelli antaa kauniin punaisen värin.

Säästimme kaksi viimeistä kertaa kansalaisopiston käsityöpiiristä viime perjantaiksi, jolloin kokoonnuimme opettajamme luokse värjäämään lankoja. Tarkoitus oli käyttää luonnosta löytyviä kasveja, mutta emme olisi ikinä uskoneet, että koivussa ei ole lehtiä, lupiinit ovat 2 cm korkeita jne.  Niinpä pyysin naapuriani keräämään kanssani kanervaa ja kaivoimme lisäksi raparperin juurakoita takapihalta.  Lisäksi olimme keränneet kelta- ja punasipulin kuoria talven mittaan.  Opettaja oli tilannut lisäksi krappia ja kokinellia, joten saimme kuusi luonnonväriä.  Tosin kanervasta ja raparperin juurakosta tuli lähes samaa väriä. Puretukseen käytimme alunaa.  Päivästä oli luvattu sateista, mutta onneksemme sadetta tuli vain aamulla ja silloinkin vähän.
    
Krappijuuren punahehkua.

Vasemmalla keltasipulilla, oikealla punasipulilla värjättyjä lankoja.

Vasemmalla jälkiliemessä värjättyjä, oikealla kanervan sävyjä.

Mieheni ihmetteli Lontoon matkan jälkeen, kun en tuonut uusia kankaita. No, ostinhan tilkkuilijan neuloja ja tavallisia ompeluneuloja.  Mukaan läksi myös tilkkulehti.

Tilkkuilijan neuloja ja silmäneuloja.

Tilkkulehti odottaa käyttäjää.

Italialaisesta lehdestä La mia Moda  piirsin puseron kaavan.  Mietin kyllä, mahtaako kesästä tulla niin lämmin, että tarkenen paljain olkapäin.  Tuunasin kaavaa siten, että hihat eivät ole niin kellottuvat kuin mallissa.  Kangas löytyi kaapista marinoitumasta.

Italiankielinen Moda.
Lehden malli...
... ja minun versioni. 
























Tuttavan seinältä bongattu elämän ohje.

10 kommenttia:

  1. En tiennytkään, että luonnonväreillä saa noin tuhteja värejä villalankoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niitä saa. Värisävyä voi muuttaa käyttämällä eri puretusaineita tai muuttamalla pH:ta. Kasvien pigmentit ovat myös erilaisia eri vuodenaikoina.

      Poista
  2. Ihania värejä, värjääminen on kivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värjääminen on todella kivaa ja luovaa puuhaa.

      Poista
  3. Upeita vahvoja värejä! Mistä kasvista nuo lilat on peräisin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Violetinpunaista saimme syntymään kokinellin avulla, puretusaineena aluna. Todellisuudessa väri ei taida olla ihan noin violetti.

      Poista
  4. Voi miten upeita värjäyksiä! Tuota olisi kiva opetella. Tuo puserosi on tosi nätti. Minäkin leikkasin eilen puseron kaavat ja siitä kun viimeksi vaatteita tein on kulunut ainakin 30v.!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Syntyvät värit ovat aina yllätys. Samaa sävyä ei tule tarkalleen kahdessa erässä. Ajattelin ottaa puseron Tukholman matkalle mukaan, mutta sitten huomasin, että se ei sopinut pakkaamiini alaosiin! Onnea puseron ompeluun.

      Poista
  5. Kylläpäs saitte hienoja värejä lankoihin! Yllättävän vahvoja värejä. Punasipulilla tulee siis vihreää - selvä!
    Kyllä sopiikin ihmetellä missä kangasostokset oli :) Taisi muuten tulla jokunen askel siellä suurkaupungissa kun niin monessa paikassa kävitte. Kaunis pusero tuli - kannatti marinoida!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, saattaa kuulostaa hassulta, että punasipulista saa vihreää väriä, mutta pitää muistaa, että sipulin punainen on murrettu väri ja koostuu eri pigmenteistä; näistä sininen ja keltainen ovat niitä, jotka tarttuvat lankaan.-Eipä ollut askelmittaria Lontoossa mukana.

      Poista