torstai 23. tammikuuta 2020

Kulttuuriviikonloppu.



Käsityöaiheinen Schjerfbeckin maalaus.
Viime viikon perjantaina matkustin mieheni kanssa junalla Helsinkiin.  Veimme laukkumme rautatieaseman säilytykseen ja menimme suoraan Ateneumiin, missä meitä odotti kovasti odottamani näyttely: kokoelma Helene Schjerfbeckin töitä.  Ateneumin edessä oli jono, mikä onneksi eteni nopeasti.  Kylläpä olikin runsaasti mielenkiintoisia maalauksia, osa suorastaan henkeäsalpaavia.  Kattaus sisälsi taiteilijan koko uran ja taiteellisen kehityksen.  Kuvasin kännykällä joitain teoksia.
   
Schjerfbeckin omakuvia oli esillä parikymmentä.
Tutustuimme samalla Ateneumin muihinkin näyttelyihin eli Taiteilijoiden Ruovesi -näyttelyyn sekä tietysti talon klassikkomaalauksiin.  Ruovesi-näyttely esitteli mm. Werner Holmbergin, Akseli Gallen-Kallelan, Hugo Simbergin ja Ellen Thesleffin upeita töitä.  Ottamieni maalausten nimiä en osaa sanoa, koska myös tekijät ja nimet olisi pitänyt kuvata.
  
Onko tämä Gallen-Kallela?




Lauantaina, jolloin sataa tihuutti vettä koko päivän, suuntasimme matkamme Kaapelitehtaalle, missä tutustuimme  Valokuvataiteen museossa Vivian Maierin töihin.  Tämä itseoppinut kuvaaja tutki kuvien avulla omaa kuvaansa sekä hoitamiaan lapsia. Näyttelyn nimi Oma kuva ja sen varjo kertoo mielestäni sen ajan selfieistä.  Mielenkiintoisia otoksia.  Toisessa näyttelyssä pääsimme tutustumaan suomalaisen passin historiaan.
   
Selfie vaikka Volkkarin pölykapselista.

Siirryimme vielä ratikalla Messukeskukseen, missä oli Matkailualan messut.  Mieheni ja poikani tutkivat innokkaasti matkailu- ja retkeilyautoja.  Poikkesimme vielä katsomassa uutta ostoskeskusta eli Triplaa.

Matkailuautoja esillä.
Ulkona on tosi liukasta.  Jospa tästä saataisiin vielä kunnon talvi-ilmoja.

6 kommenttia:

  1. Teillä onkin ollut mielenkiintoinen päivä. Helene Schjerfbeckin töitä haluaisin nähdä! Pitäisi suunnitella Helsingin matka, että pääsisi katsomaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli todella mielenkiintoinen päivä. Sinä olet nyt myöhässä tuon Schjerfbeckin suhteen, sillä tänään on näyttelyn viimeinen päivä.

      Poista
  2. Ihana kulttuurikierros teillä. Tuo Ateneum on kyllä semmoinen paikka, että siellä aika katoaa ja historia alkaa puhua. Helene on meille riihimäkeläisille tuttu, sillä taidemuseossamme on hänen töitään lahjoituksena useita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä saimme runsaan kulttuuriannoksen kerralla. Monta tuntia meiltäkin hurahti huomaamatta.

      Poista
  3. Tämä Schjerfbeck-näyttely jäi näkemättä, viime kerralla olin. Tykkään kyllä kovasti hänen töistään. Elokuviinkin pitää nyt mennä. Mukava matka teillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän itse myös Helenen töistä. Elokuva on vielä näkemättä.

      Poista