perjantai 25. elokuuta 2017

Elokuun satoa puutarhasta ja metsästä.

Punaherukkasatoa.


Pidän loppukesästä siitä syystä, että luonnosta löytyy niin paljon suuhun pantavaa.  Puutarhassa huomasin, että purjot ovat hujahtaneet isoiksi.  Kurpitsa, lehtikaali, salaatti ja lehtimangoldi tuottavat satoa yli oman tarpeen.  Tilliä ja persiljaa kuivattelin talvea varten, nyt kuivurissa valmistuvat mangoldin lehdet.  Runsaista sateista johtuen kasvimaa on pärjännyt ilman kastelua, mutta kyllä rikkaruohotkin menestyvät - aivan liian hyvin. 
    
Purjoa, taustalla punaista lehtimagnoldia.


Alkuviikosta keräsin neljä sangollista punaherukoita ja keittelin niistä höyrymehua.  Alaoksat jätin vielä kypsymään.  Vadelmapusikkoon polkaisen pyörällä.  Sieltä olen saanut poimituksi 38 litraa komeita vadelmia.  Etelärinteellä kasvoi myös hyvänlaatuista mustikkaa.  Sitäkin on pakastimessa saman verran kuin vadelmaa.  Rouskuja olen löytänyt vasta pari kertaa sienisalaattiin.
    
Yhden päivän mehustussato, takana säilöttyjä kurkkuja.
Tätini, joka on 98-vuotias, antoi minulle vanhoja säilöntätökkejä.  No, minä laitoin niihin marinoitumaan käsityötarvikkeita: kasvisvärjättyjä lankoja ja saumurilankoja.  Ne ovat aika nostalgisia. 

Vanhat purkit uusiokäytössä.

Välistä on ihan pakko istahtaa ompelukoneen ääreen.  Niinpä ompelin vielä kesämekon jostain EK:n muutaman euron palasta, vaikka sitä tuskin tänä kesänä tarvitseekaan.  Kaava on piirretty muutaman vuoden takaisesta Diana moden -lehdestä.  Kaavoituksessa kiusasi suunnattomasti se, että niissä oli valmiina saumanvarat.
    
Vielä kesämekko, milloin mahtaa olla hellettä.

Virkattu kaulus.
"Kesäkäsityö", jota olisi voinut kuljettaa mukana, oli virkattu kaulus (eipä tainnut olla edes mökkireissuilla mukana!). Malli löytyi Kotiliedestä.  Kiva pieni työ.  Käytössä vaatii yksivärisen mekon tai puseron.


Taalainmaan matkalta ostin unikon siemeniä.  Kylvin ne suoraan maahan ilman esikasvatusta.  Nyt ne ovat kukassa. Mielestäni erikoista on niissä tuo valkoinen keskusta.  Täytyy muistaa ottaa siemeniä talteen. 
   
Taalainmaan unikoita.


Hyvää loppukuuta!

6 kommenttia:

 1. No huh, kun olet säilönyt, valtavat määrät! Kiva kesämekko ja kaunis kaulus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poimin tänään lisää vadelmia, mutta sade keskeytti touhun. Sienikori odottaa myös siivoojaa...

   Poista
 2. Samoja säilömishommia meikäläisellä. Metsästä mustikoita ja puskista marjoja, punaisia ja valkoisia ja vadelmia. Kyllä niitä sitten kelpaa talvella popsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan tosi. Vitamiinit ja antioksidantit ovat tallella talvea varten.

   Poista
 3. Voi valtavaa mikä määrä marjoja sinulla on säilöttynä. Mutta onhan ne niin hyviä niin hyviä. Ja terveellistä super-foodia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaista super-foodia eli parasta, mitä voi syödä. Ainekset on moneen smootieen.

   Poista