keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Taalainmaan taidekoti.
Taalainmaan maisemaa Sundbornissa.

Tämä toukokuu sisälsi vielä yhden matkan.  Tällä kertaa kohteena olivat Taalainmaa ja Tukholma.  Sain houkutelluksi matkaseuraksi sisareni ja serkkuni vaimon.  Käsityökeskuksen järjestämä matka kokosi bussiin 31 henkilöä.  Helatorstaiaamuna bussi suuntasi Turkuun, missä pysähdyimme ihmettelemään Aurajoen varteen rakennettua neulegraffittinäyttelyä, Knit'n Tagia.  Puihin ripustetuissa oli käytetty monenlaista käsityötekniikkaa: neulontaa, virkkausta, makrameeta, kirjontaa jne.  Osa töistä oli tosi hienoja ja niihin oli käytetty runsaasti aikaa ja vaivaa.  Lisäksi niihin liittyi jokin tarina liittyen Suomen 100-vuotisjuhlaan.
    
Taitavasti virkattuja kasvoja.

Niin kaunis on maa.

Ajelimme Tukholmasta pohjoista kohti.  Pysähdyimme Avestassa kuvaamaan Ruotsin suurinta Taalainmaan hevosta.  Muutama pikkuheppa taisi lähteä matkalaisten mukaan.
    
Taalainmaan suurin heppa on Avestassa.

Matkamme pääkohde oli Sundbornissa sijaitseva taiteilijapari Carl ja Karin Larssonin kotimuseo.  Kylläpä huoneet olivat kuin satukirjasta peräisin: joka huoneesssa oli runsaasti Karinin kirjomia ja kutomia sisustustekstiilejä.  Näimme myös upeita maalauksia.  Kirjoja löytyi runsaasti, koska Carl oli innokas lukumies.  Valitettavasti talon sisällä ei saanut valokuvata.
    
Oveen kuvatut Larssonien neljä vanhinta lasta.

Larssonien hurmaava taidekoti.

Museo sijaitsi alueella, missä on paljon vanhoja taloja kauniine pihoineen, mutta niitä on vaalittu hyvin. Vieressä on myös vesivoimalaitos sähköä tuottamassa.
     
Museon ympärillä on idyllistä maisemaa.

Sähköä tuotetaan vesivoimalla.

Vierailimme vielä kylän paanukirkossa ja viereisellä hautausmaalla, missä on Larssonien sukuhauta.
   
Sundbornin paanukirkko.

Matkan varrella näimme Falunin urheilukeskuksen kuuluisine hyppyrimäkineen sekä Falunin kuparikaivoksen.  Avolouhoksessa maaperän ruskeat värisävyt vaihtuivat harmonisesti toisikseen.
    
Vanhan kuparikaivoksen avolouhos.

Borlängenissä vietetyn yön jälkeen palasimme Tukholmaan, missä meille oli varattu kierros ABBA-museossa.  No, paikka oli ruuhkaksi asti täynnä ja supermeluinen, joten me viisi mummoikäistä puikkelehdimme nopeasti museon läpi ja suuntasimme ulos etsimään kahvipaikkaa.  Toki ABBA:n esiintymisasut olivat hienoja ja silikonimallit yhtyeestä aivan oikean näköiset.
    
"Silikoni-ABBA":


Kahden tunnin kiertoajelu päättyi satamaan, mistä Gabriella-laiva toi meidät Helsinkiin.  Kotimatkalla pysähdyimme Joroisissa katsastamassa Riikka-Piikan lankaliikettä ja hämmästelemässä "virkattua" traktoria.  Kylläpä on tarvittu ahkeria käsipareja työn toteuttamiseen.

 
Kuninkaanlinnan pihaa Tukholmassa.

Riikka-Piikan virkattua taidetta.
  

6 kommenttia:

 1. Carl ja Karin Larssonin taitelijakoti on varmaan elämys. Sen vaikutukset tuntuvat vieläkin Ikean sisustuksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ikean sisustukset ovat ottaneet niistä mallia. Taiteilijakoti on lähes nukkekoti pienine yksityiskohtineen.

   Poista
 2. Kiitos kun kuvasit Aurajokirannan neulegraffittejakin kun lähempänä asuvat ovat laiminlyöneet sen homman :( Taalainmaan matka vaikutti tosi mielenkiintoiselta. Ja traktori on ihan huikea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän kuvata kaikkea vastaantulevaa. Pidin itsekin traktorista.

   Poista
 3. Hei Helena, kiva, että olet ollut niin usein käsityömatkallamme ja mukavaa, että suosittelit tätä myös siskollesi ja ystävällesi. Vuoden päästä järjestämme jälleen uuden käsityömatkan ja uudet kohteet. Lisää kuvia tästä matkasta löytyy http://taitoylasavo.blogspot.fi/2017/05/kuvaterveiset-kevaan-kasityomatkalta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Matkaa lämmöllä muistellen ja uutta odotellen.

   Poista