perjantai 19. toukokuuta 2017

Lontoon katuja mittailemassa.

Hyde Parkin rehevää puistoa.

Talvella kolleegani kysyi, lähtisinkö hänen kanssaan Lontooseen toukokuussa.  Sehän sopi minulle mainiosti.  Pääsimme mukavasti jatkolennolla Heathrown kentälle, mikä hieman huolestutti minua, koska Amerikan matkalla kenttä oli täysin tukossa ja vaihtoon varattu kaksituntinen kului jonossa seisomiseen.  Nyt pääsimme melko sujuvasti kentältä ulos, vaikka käytäviä riitti kävellä ja "passinlukukone" tutki kasvokuvaani pitkään.  Olin jo etukäteen tutkinut, että sininen underground-linja eli Piccadilly Line  vie meidät lähelle hotellia. Lipun ostaminenkin onnistui hyvin.  Hotellimme Oliver oli vaatimaton, mutta siellä oli kaikki tarpeellinen.  Aamiaishuoneessa sai juoda teetä ja kahvia vuorokauden ympäriinsä.  
    
Harrodsin tavaratalo.

Lähdimme katsomaan kaupunkia kävellen pitkin Cromwell Roadia itää kohti.  Päädyimme Harrodsille, missä ihmettelin kuuluisan tavaratalon komeita rakenteita.  Ostin pari pakettia teetä.  Matkamme jatkui Hyde Parkiin, joka on todella suuri puistoalue keskellä miljoonakaupunkia.  Puut olivat täydessä lehdessä ja ruohokenttä vihreä huolimatta siitä, että nurmikoilla saa kulkea.  Kaupunkilaiset kokoontuvat puistoon piknikille, ulkoilemaan, lasten kanssa leikkimään ja ulkoiluttamaan koiria.  Ja koirat ovat hyvin kasvatettuja: eivät hauku ja rähjää.  Siinä olisi mallia suomalaisille koiran kasvattajille.  The Serpentine -lammen vesilinnut tulivat syömään kädestä.
             
Hyde Parkin rehevyyttä.

Puisto muuttui Kensingtonin puistoksi, missä sijaitsee prinsessa Dianan muistolähde, samoin Kensingtonin palatsi.  Näimme myös prinssi Albertin muistomerkin.
        
Kesingtonin palatsi pilkistää puiden takaa.

Toisena päivänä ajoimme keskustaan maanalaisella.  Osuimme Primark-nimiseen ostosparatiisiin eli tavarataloon, jossa hinnat eivät huimaa päätä.  Sieltä läksi mukaan nippu t-paitoja ja puseroita kotiväelle.  Oxford Streetillä on myös tv-sarjasta tuttu Selfridge-tavaratalo.  Huh!  Kylläpä siellä oli paljon myyjiä, kauneuspisteitä ja prameilevia koristeita.  Hintoja en juuri tohtinut katsoa.  Ostin kuitenkin yhden suklaalevyn.

Selfridgen tavaratalon fasaadi.

Suuntasimme kulkumme kohti Thames-jokea.  Matkan varrelle osui Trafalgarin aukio ja piipahdimme myös Liberty-tavaratalossa, joka on tosi vanha.  Sieltä löytyi myös kangasosasto, mutta en sortunut ostamaan kankaita, jotka ovat ylihinnoiteltuja.  Vaatimattomasti ostin tilkkutyöneuloja ja ompeluneuloja.
    
Liberty-tavaratalon asusteosasto.

Poikkesimme tyylikkääseen kahvilaan iltapäiväteelle, joskin vaihdoin teen tilalle cappucinon.  Tarjoilu pelasi hyvin ja sconssit maistuivat hillon ja "voikerman" kanssa.
            
Iltapäiväteellä.

Joen tuntumassa katsastimme Westminster Abbeyn, Parlamenttitalon, Big Benin ja Westminsterin   sillan sekä maailmanpyörän nimeltään London Eye.  Lontoossa on todella paljon vanhoja, kauniita rakennuksia, joita kunnostetaan ja putsataan kivihiilikauden noesta.  Välissä on myös uutta arkkitehtuuria.
   
Big Ben ja parlamenttitalo.

London Eye.

Kauniissa säässä patikoimme Buckinghamin palatsin luokse.  Kuningatar näytti olevan kotona.  Poikkesimme palatsin myymälässä ostamassa suklaata.  Tarjolla oli paljon kuninkaallista tavaraa: kruunuja, astioita, kasseja jne. 
       
Buckinghamin palatsi.

Seuraavana aamuna ajoimme metrolla Tower Hilliin eli kaupungin itäreunalle.  Ihastelimme Tower of Londonia.  Ylitimme Thamesin Towerin siltaa pitkin.  Jatkoimme matkaa joen etelärantaa pitkin, ja palasimme pohjoisrannalle Millenium-siltaa (riippusilta) pitkin.  Suoraan edessämme oli St. Paulin katedraali, jossa on maailman 2. suurin kupolikatto.
       
    
Tower of London.

Tower Bridge.

Uutta ja vanhaa arkkitehtuuria.

Koulupukuisia poikia.

Millenium Bridgen takana näkyy St.Paulin katedraali.

Päätimme palata Notting Hilliin kaksikerrosbussilla.  Ajattelimme, että matkan voi maksaa bussiin, mutta kun tarjosin kuskille rahaa, hän sanoi, että lippu pitäisi ostaa etukäteen, mutta otti meidät ystävällisesti kyytiin.  Ajettiin siis melkein pummilla!
Holland Parkin upeita liljoja.

Viehättävä seinämaalaus Holland Parkissa.

Viimeisenä aamuna kävelimme Holland Parkiin, jossa katselimme kasveja ja riikinkukkoja.  Sen jälkeen kohteenamme oli Kensington Hall, missä oli Dollhouse Festival - summer show 2017.  Kolleegani harrastaa pienoismalleja ja tuli hankkimaan materiaaleja omaan hollantilaistaloonsa.
Kuvaaminen oli kielletty, mutta nappasin muutaman kuvan aulasta.
   
Dollhousen palkittuja hahmoja.

Lontoo on väljästi rakennettu suurkaupunki.  Vanhaa kunnioittaen on rakennettu moderneja rakennuksia.  Suuret puistot toimivat olohuoneen jatkeina.  Sää suosi matkaamme; vain yhtenä iltana saimme hieman sadetta.  Ehkä seuraavalla matkalla haluaisin tutustua englantilaiseen maaseutuun.


Tyypillinen Lontoon katukuva.

Risteyksissä opettelin vasemmanpuoleista liikennettä.
    

4 kommenttia:

  1. On ollut varmasti hieno reissu ja näitte paljon ihania paikkoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hieno reissu, vaikka jalat olivatkin välistä aivan "muussina" paljosta kävelemisestä. Luulen, että katson Englannista tulevia uutiskuvia uusin silmin.

      Poista