perjantai 28. lokakuuta 2016

Andalusian kierros 1.

Hotellimme Malagassa.

Viime viikolla osallistuin SUOL:n järjestämälle Andalusian kierrokselle työkaverini kanssa.  Matka on uskonnon opettajien opintomatka, minulle se oli paitsi ystävyyttä, mutta myös syvä kurkistus Espanjan historiaan.  Asiantuntijaoppanamme toimi FT Liisa Väisänen, jonka tietomäärä on aivan pohjaton.  Lisäksi hän osaa kertoa asioista elävästi.  Luentoja riitti jokaiselle linja-automatkalle, mutta kävelykierroksilla opastus toimi myös kuulokkeiden kautta.  Meidät johdateltiin kulttuurien kohtaamiseen, uskonnon ja taiteen suhteeseen, islamilaiseen taiteeseen, inkvisition syntyyn ja seurauksiin sekä kristillisen taiteen ja symboliikan perusteisiin.  Saimme myös tietoa Picasson maailmankuvasta, Itämaan tietäjien merkityksestä Espanjan kulttuuriperintöön sekä islamista ja juutalaisuudesta Euroopassa.
    
Vanha roomalainen teatteri.

Lentomatka Malagaan taittui Tukholman kautta.  Heti tuloiltana meitä odotti tervetuloillallinen hotellin lähellä olevassa ravintolassa.  Ruokaa oli tarjolla runsaasti.  Seuraavana aamuna teimme kävelykierroksen Malagan keskustassa, missä tutustuimme läheiseen katedraaliin. 
     
Kuninkaallisen kappelin koristeellisia torneja Granadassa.

Matka jatkui kohti Granadaa; matkan puolivälissä söimme lounaan.  Perillä kävimme jalkaisin Johannes Kastajan kuninkaallisessa kappelissa, minne on haudattu Espanjan kaikkein katolisin kuningaspari Ferdinand ja Isabella.  Linja-auto vei meidät Alhambraan, joka on 1300-luvulta peräisin oleva palatsien ja puutarhojen muodostama kokonaisuus. Palatsit ovat olleet Naziri-suvun sulttanien hallussa 1400-luvun loppupuolelle, jolloin viimeinen sulttani luovutti ne kristityille ilman sotaa.  Näimme erittäin koristeellista arkkitehtuuria ja rakennustaidettatuhannen ja yhden yön saleissa ja pihoissa.  Seinäpinnat ovat täynnä koristeita arabialaiseen tapaan: arabeskeilla eli geometrisilla kuvioilla täytetään pintaa, samoin stukko eli toistuva kipsikuvio oli hyvin yleinen.
   
Alhambran puutarhaa.

Koristeellista seinäpintaa.

Stukko tehdään marmorijauheesta.
Alhambran näkymiä.

Stukkokoristeita. 
Hunajakennokoristeita.
Sulttaanin palatsi.


















Tästä Herakleen pylväsvaakunasta sai dollarin merkki alkunsa.
Aamulla meille jäi hieman omaa aikaa kierrellä Granadassa eli ennätin ostaa postikortteja.  Sen jälkeen matka jatkui Cordobaan, joka on ollut keskiajalla maailman suurin kaupunki. Kävelimme todellisen kulttuurien kohtaamispaikan halki vanhaan kaupunkiin: kuljimme kristittyjen rakentaman tornin ohi roomalaisten rakentamaa siltaa pitkin arabialaisten pystyttämään kaupunkiin.  Alkuillasta osallistuimme Mezquitan Alma de Cordoba -iltanäytökseen.  Aamulla kävimme uudelleen samassa katedraalissa päivän valon aikaan, jolloin sai valokuvata. Alunperin se on ollut moskeija, johon on mahtunut kerrallaan 40 000 rukoilijaa.  1500-luvulla kristityt rakensivat moskeijaan sisään kirkon.  Kävelimme vielä vanhan kaupungin juutalaiskortteleissa.


Roomalaisten rakentama silta.

Kapeita kujia juutalaiskorttelissa.

Gordoban kirkko moskeijan sisällä.

Kirkon alttari.
 
Pyhiinvaellusreitin opaste.

Matkamuistolautasissa toistuu arabialainen kuviointi.

Matkalla kohti Sevillaa pysähdyimme ruokailemaan Palma de Riossa entiseen luostariin tehdyssä hotelliravintolassa nimeltään Monasteria. 

Matka jatkuu jonain toisena päivänä kohti Sevillaa...

6 kommenttia:

  1. Kiitos matkakuvista! On varmasti ollut mielenkiintoinen reissu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Lisää kuvia ja tekstiä tulee blogiin, kunhan jaksan kirjoittaa.

      Poista
  2. Ihania kuvia, lisää odotellessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että jaksoit katsella kuvat. Yhdellä kertaa kuvien aiheita olisi ollut liikaa.

      Poista