lauantai 8. lokakuuta 2016

Kasvisvärjäystä.

Kesän viimeisiä kukkasia.
Kylläpä on ollut kaunis syyskuu: sadepäiviä ei ole juuri ollut, kesäkukat ovat kukkineet kauniisti, salaattia on voinut hakea kasvimaalta pöytään, perunat ovat säilyneet maassa, metsissä on ollut kiva vaeltaa ja kerätä vielä syöntipuolukoita ja sieniä.  Ennen ensimmäistä pakkasyötä keräsin kaikki mahdolliset kukat maljakkoon.

Yhtenä lauantaina kokoonnuimme kansalaisopiston ryhmän kanssa värjäämään lankoja kasviväreillä ja luonnonväreillä.  Itse olen tehnyt värjäyksiä mökillä ja koulussa oppilaiden kanssa, mutta osalle ryhmämme jäsenistä touhu oli ihan uutta.  Käytimme puretukseen vain alunaa, mikä nopeutti työtä, sillä upotimme kaikki langat yhteen suureen pataan.  Samaan aikaan keitimme väriaineita kuudessa eri kattilassa: pietaryrttiä, tarhakäenkaalia, kokinellia, krappia, kelta- ja punasipulia.  Tunnin keittämisen jälkeen siivilöimme kasvien perkeet pois ja siirsimme kuumat, puretetut lankavyyhdit väriliemiin.  Taas tunnin odottelu lankoja liikutellen ja sitten huuhtelu asteittain kylmemmässä vedessä.  Lopuksi ripustimme langat pyykkinarulle valumaan.  Saimme koko joukon kauniinvärisiä lankoja.
     
Värit irrotetaan kasveista uuttamalla.

Upeita värejä.
Tilkkutyörintamalla Karhuntassu-peitto odottaa tikkausta, mutta seuraavakin peitto on jo pistetty alulle.  Poikani leikkasi kesällä 10 cm:n kaitaleita keräämistäni kukkakankaista.  Leikkelin ne 10cmx10cm neliöiksi ja sitten levittelin ne olohuoneen lattialle.  Tällä kertaa en ommellut blokkeja, vaan muodostin kuvion eri kankaista.  Esikuvana minulla oli malli Burda patchwork -lehdestä (08/2008), mutta noudatin ohjetta soveltaen.  Jouduin toki vaihtamaan monta palaa keskeltä työtä, koska ne eivät näyttäneet hyviltä.  Edessä olisi vielä reunakaitaleiden leikkaaminen ja ompeleminen.  Työn nimeksi taitaa kelvata Sydän-peitto.
    
Tilkkupeiton keskiosa.
 
Ateljeessani on ollut marinoitumassa kaksi lankakerää.  Vihdoin jaksoin neuloa mallitilkun ja myös pikkusukat.  Lanka on Schachenmayrin Regia-lankaa (45% bambua, 40%WO ja 15% PA).  Ajattelin sukkia kesäsukiksi, mutta eiköhän uusi kesä taas joskus saavu...
   
Bambulankasukat.
 
  Kiitoksia mukavista kommenteista ja hyvää syksyä! 

10 kommenttia:

 1. Upean värisiä lankoja olette värjänneet. Kasvisvärjäys on kivaa. Hieno sydänpeitto tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tarhakäenkaali oli minulle yllätys: syntyi vaaleansininen väri.

   Poista
 2. Kylläpäs saitte hienonvärisiä lankoja! Sydän-peitosta tulee oikein herkkä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei ole vielä mitään ajatusta siitä, mitä langoista syntyy...

   Poista
 3. Miten kivoja värjäyksiä. Tuo värjääminen on minullakin ohjelmassa. Upeita värejä saittekin. Sydänpeitto on niin nätti niin nätti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. Peiton reunakaitaleetkin ovat nyt paikoillaan eli peitto odottaa tikkaukseen pääsyä.

   Poista
 4. Upeat keitokset ja mikä lopputulos! Hienoja värejä olet saanut aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yhdessä saa enemmän aikaiseksi.

   Poista
 5. Voi värien kirjoa!!!! ihana peitto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En ole koskaan pelännyt värejä, vaan käyttänyt niitä rohkeasti myös pukeutumisessa.

   Poista