maanantai 3. elokuuta 2015

Hälsningar från Visby.
Visbyn ruusuja.

Kohta on vierähtänyt kaksi viikkoa siitä, kun olin pikamatkalla Gotlannin saarella siskoni kanssa. Matkasimme linja-autossa Länsisatamaan, missä nousimme Baltic Queen -alukseen. Meillä oli rauhallinen kahden hengen hytti 5-kannella. Pääsimme heti nauttimaan Buffet-ateriaa. Huh, monenlaista ruokaa piti maistella, ja jälkiruokapöytäkin notkui herkkuja. Yritimme sulatella ruokaa kävelemällä laivassa ja tutkimalla ostospaikkojen tarjontaa. Piipahdimme myös tanssisalin puolella, mutta eipä meillä ollut tanssittajia. Niinpä menimme varhain nukkumaan.

Matka taittui Baltic Queen -aluksella.
 Aamulla ahdoimme taas ruokaa itsemme pullolleen ennen maihin astumista. Laivan oppaalta saimme vinkin, että Visbyssä voi kiertää linnoituksen ympäri. Keskiaikainen kehämuuri on 3,6 kilometriä pitkä ja hyvin säilynyt lukuisine torneineen. Kiersimme muurin ulkopuolelta poiketen välistä katsomaan sisäpuolelle sijoittuvaa vanhaa kaupunkia. Kyseessä on Unescon maailmanperintökohde. Visby on on ollut tärkeä Hansaliiton keskus ja toimi myös ristiretkien lähtöpaikkana. Asutusta saarella on ollut jo 4000 vuotta ja se oli pitkään tanskalaisten omistuksessa. Muurin sisäpuolella toimii myymälöitä ja ruokapaikkoja, mutta asemakaava on säilytetty ennallaan. Turismi antaa saaren asukkaille työtä, samoin lampaiden kasvatus. 

Muurissa on kivoja aukkoja.

Upeita runkoruusuja kadun varressa.

Kävelykadun parkkipaikka.

Eteläportti.
Valitettavasti emme ennättäneet osallistua maaseuturetkiin. Saarella voi ajella vuokrapyörillä. Keskiajalla Visbyssä on ollut 17 kirkkoa, mutta niistä on säilynyt vain Pyhän Marian kirkko. Ihastelimme siellä kauniita lasimaalauksia. Näimme myös Pyhän Katariinan kirkon rauniot.

Pyhän Katariinan kirkon rauniot keskellä kaupunkia.

Pyhän Marian tuomiokirkko.

Muurin kaakkoisreuna on kaupungin ulkoilualuetta.

Viehättäviä taloja.
 Kiertelimme myös kasvitieteellisessä puutarhassa. Vaikka ruusuja on kaikkialla kaupungissa, niin puutarhan ruusut saivat katsojan melkein hengästymään. Kyllä niitä löytyi monissa upeissa väreissä. Muu kasvillisuus on myös hyvin rehevää verrattuna Suomen olosuhteisiin. Lehtipuulajeja löytyy joka lähtöön.
Hyvin säilynyttä muuria.

Kasvitieteellisessä puutarhassa.

Oransseja ruusuja.

Pinkkejä ruusuja.

Miten saman ruusun kukat ovat erivärisiä!

Puutarhan rehevyyttä.

Hauska kasvi: nenäliinapuu.
 Sää suosi matkaamme eli oli aivan sateeton päivä. Pistäydyimme kahvilassa juomassa teetä ja cappucinoa. Samalla kirjoittelimme postikortteja. Ennen satamaan paluuta nautimme myös jäätelöpuikot. Kotimaassa vaihtamani 50 euroa piti tuhlata Visbyssä, koska laivalla kelpasivat maksuvälineenä vain eurot. Niinpä ostin - korttien lisäksi - lammasaiheisen keittiöpyyhkeen, sormustimen, mausteita ja sukat miehelleni ja jälkikasvulle. Kaupoissa oli helppo asioida, koska saarella puhuttu ruotsin kieli oli selkeää (siitä puuttui laulava nuotti). Illaksi palasimme taas laivaan, missä odotti buffet-pöytä. Yritin syödä järkevästi, mutta kyllä salaateilla ja kalalla saa itsensä ähkyyn. Soppailimme hieman laivan kaupoissa: ihovoidetta, kynsilakkaa, suklaata. Kuuntelimme hetken Leif Lindemania, mutta väsymys käski meidän mennä nukkumaan. Laiva poikkesi tullen mennen Tallinnassa, missä katselimme vanhan kaupungin silhuettia. Kotimatka sujui linja-autossa välillä torkkuen. Olimme tyytyväisiä näkemäämme ja kokemaamme. 

Näkymä Tallinnan satamasta.

2 kommenttia:

  1. Kuulostipa mukavalta reissulta! Kiitos kauniista kuvista Visbystä. Se on haaveissa joskus nähdä ihan paikan päällä. Näyttää niin kauniilta tuo kasvisto ja vanhat talot kujineen... ja miten kauniita ruusuja!

    VastaaPoista
  2. Kyllä suosittelen matkaa Visbyyseen. Ehkä ensi kerralla ehdimme tutustua myös maaseutuun.

    VastaaPoista