lauantai 18. heinäkuuta 2015

Hiljaa yössä...

Teemu Roivainen ja Maria Tyyster, viimeinen konsertti kuninkaallisina.


Viime viikon alku sujui vielä mökkiä maalatessa, loppuviikosta matkasimme taas Seinäjoen tangomarkkinoille. Mietimme kovasti, miten reissu onnistuu tässä sateisessa Suomen suvessa. Pukeutuminen sään mukaan helpotti toki jalkautumista kadulle, mutta goretex-kengät eivät ole parhaat mahdolliset tanssikengät ja sadetakki sekä villatakki piti vain jättää Paviljongin nurkkaan tanssimisen ajaksi. 


Tangomarkkinoiden tuomarit, juontajat, Maria Tyyster luovutti kruunun Susanna Heikille.

Jos joku ei ole käynyt tangomarkkinoilla, niin on hyvä tietää, miten paljon oheistapahtumia niihin liittyy: tangoparaati, karaokepaikkoja, tanssileiri, Olavi Virta -näyttely, lavatangon SM-kilpailu, tanssileiriläisten esityksiä, Elävä legenda -palkinnon luovutus (Jari Sillanpäälle), tangoseniori 2015 -kisa miehille ja naisille, ilmatangon SM-kisa, Olavi Virta -juhlakonsertti, Tangohölkkä, Satumaakävely, Etelä-Pohjanmaan mieslaulajien Jussit-kuoron konsertti, tangonuori-kilpailu, iltamusiikki Lapuan tuomiokirkossa sekä lukuisia laulajien esiintymisiä pitkin Seinäjokea, osa myös ilmaisia. TV:n katsojat näkevät tästä kattauksesta vain tangokuningatar- ja tangokuningasfinaalit sekä loppuvuodesta Olavi Virta -konsertin. Ja kaikkialla voi tanssia. Musiikki tietysti painottuu tangoon, mutta siellä kuullaan myös muita vakio- ja lattarirytmejä.

Eri esiintymispaikoissa kävimme kuuntelemassa vanhoja tangokuninkaallisia, mm. Marko Maunukselaa, Jukka Hallikaista, Johanna Debreczeniä, Antti Raiskia, Hanna Talikaista, Kyösti Mäkimattilaa jne. Tangoprinssi Leif Lindemania piti käydä myös kuuntelemassa ja halaamassa; hänellä on lavakarismaa edelleen. Leifiä säestävää orkesteria johti kotikulmiltamme kotoisin oleva hanuristi Pekka Juntunen (näkyy kuvassa).
Marko Maunuksela.


Leif Lindeman.
Kyösti Mäkimattila.
                                       

Paviljongissa kaikki finalistit esittävät 45 minuutin session, jolloin on mahdollista nähdä esiintyjän ohjelmiston monipuolisuus ja kontaktin saanti yleisöön. Valitettavasti osa näistä esityksistä oli niin myöhään, että emme jaksaneet katsoa niitä kaikkia.

Virpi Piippo.


Juha Hautaluoma.
Rami Rafael.
Piritta Venho.
Markku Ketola.
Tänä vuonna kaikki finalistit esittivät kaksi kappaletta Torikeskuksessa, jonne mekin ahtauduimme syömään ja kuuntelemaan samalla. Ennakkosuosikeista Piritta Venho ja Juha Hautaluoma lauloivat tasaisen kauniisti ja puhtaasti ja pukeutuminen oli hallussa, mutta kummaltakin puuttui se jokin, joka erottaa heidät muista laulajista. Virpi Piippo, Tiina Pitkänen, Benjamin Enroth ja Nina Åkerman kaipaisivat myös jotain persoonallisuutta lisää. Rami Rafael oli varmasti parhaiten pukeutunut, kun taas Markku Ketola olisi tarvinnut stylistin - ettäs kehtaa tulla esiintymään ryppyisissä ja liian pienissä vaatteissa! Ääni kyllä parani monen päivän esitysten aikana. Nuorten suosikki Erika Vikman lauloi superfinaalissa parhaiten, mutta jossain esityksessä hänen äänensä ei soinut puhtaasti. Uusi tangokuningatar Susanna Heikki ansaitsi kruununsa sensuellilla esiintymisellään. Kun seuraavana päivänä pääsin halaamaan Susannaa tangokadulla, hän kirjaimellisesti säteili voiton tuomaa onnea. Miesten superfinaalissa kuultiin kaksi upeaa esitystä. Kalle Jussilan duetto kuningattaren kanssa soi kauniimmin kuin Aki Samulin, mutta kokonaisuus ratkaisi ja - kuten Danny sanoi - levy-yhtiöt etsivät ääntä, joka on helppo tunnistaa. Kyllä Aki Samulin maskuliininen basso säväyttää. Itse pelkäsin, että hänen itsevarmuutensa estää voiton, kuten kävi Heikki Koskelolle muutamia vuosia sitten. Silloin voiton vei yhden pisteen erolla joku Mervi - eipä ole hänestä kuulunut mitään.
Tiina Pitkänen.
Kalle Jussila.


Susanna Heikki.
Benjamin Enroth.
Erika Vikman.
Laulajat jakoivat nimmarilla varustettuja kortteja esiintymisten välissä. Itsekin sain niitä tusinan verran. Kalle Jussilalta sain single-levyn Yhteinen matka tangon satumaahan 2015. Lisäksi mieheni osti minulle nimipäivälahjaksi Teemu Roivaisen LP:n Sydämesi tyhjä huone. Upeaa tulkintaa koko levy. Vaikka tangomarkkinoista on kulunut jo monta päivää, päässäni soivat edelleen tanssimusiikin tahdit. Onneksi tämä on kuitenkin miellyttävä korvamato, sillä biisi vaihtuu välillä!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Torikeskuksessa ja monissa muissa paikoissa esiintyjiä säesti ansiokkaasti harmonikkamestari Taisto Lunkka.
Tuleva kuningas Aki Samuli Torikeskuksessa.

Mieheni kuvasi tangomarkkinoilla 265 kuvaa uudella kamerallani, mutta hän käytti omaa pitkää objektiiviaan. Oli kerrassaan vaikea valita, mitä kuvia käyttäisin, kun niitä oli niin runsaasti. Kiva, jos jaksoit katsella tähän valitut kuvat.

Juontajat Pia Pasanen ja Mikko Peltola sekä miesfinalistit.

Kuninkaallisten yhteislaulu.

Aki Samuli ja Susanna Heikki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti