maanantai 31. elokuuta 2015

Lamppuja, lamppuja...

Kesän marjasato oli hyvin vaihteleva. Mustikoita näytti olevan runsaasti kaikissa maastoissa, mutta runsaista sateista johtuen seassa oli pehmenneitä marjoja. Parhaat mustikat keräsin metsän reunasta etelärinteeltä. Kaikkiaan  mustikkaa kertyi n. 60 litraa, näistä 10 litraa meni mehuksi. Useimmat valittivat, etteivät ole löytäneet vadelmia näiltä korkeuksilta. Kävin katsastamassa monta vadelmapuskaa, mutta vihdoin löytyi: keräsin niitä 35 litraa. Ei ollut todellakaan läjäpäin; 5 litran keräämiseen kului 2,5 tuntia. Hyvää liikuntaahan siinä sai. Sitten oli ihan pakko leipoa vadelmaleivoksia. Nam.

Vadelmat siivottuina.

Tästä leikataan vadelmaleivoksia.

Punaherukkasato oli pienempi kuin koskaan, vain reilut 2 sangollista. Keräsin karviaisia pensaista, jotta sain 3 mehumaijallista sekamehua. Onneksi perhe on niin pieni, että mehua kuluu vähemmän. Lisäksi keräsin yhdessä serkkuni ja serkun miehen kanssa tätini punaherukat, jotka mehustin. 96-vuotias tätini ilahtui saadessaan noin 7,5 litraa valmista mehua.
Mehupullot matkalla kellariin.

Ostin monta vuotta sitten antiikkikaupan loppuunmyynnistä messinkisen jalkalampun, jossa sähköpuoli ei ollut enää turvallinen. Löysimme vihdoin korjaajan, joka laittoi uudet sähköjohdot. Minulla oli valmiina varastossa varjostin, jonka olen tehnyt makrameesolmuin. Nyt sillekin löytyi käyttötarkoitus. Jalkalamppu koristaa kesämökin yläkertaa isän vanhan keinutuolin vieressä. Keinutuolin maton olen ommellut kalanruotokuviolliseksi punasävyisistä tilkuista.
Makramee-varjostin ja kalanruotomatto.

Yhtenä päivänä mieheni toi isänsä asunnosta kaksi lampuvarjostinta, joiden kankaat olivat haurastuneet käyttäkelvottomiksi. "Voiko näille tehdä jotain?" Otin haasteen vastaan, vaikka en koskaan ole ommellut varjostimia. Purin entiset kankaat pois, jolloin minulle selvisi, miten ne on tehty. Niinpä pengoin kaapista vuorikankaan loppua, josta leikkasin osat käyttäen vanhaa risaista kangasta  kaavana. Reunoihin ompelin koristenauhaa, jonka oli saanut ystävältäni. Mies tuumasi, että varjostimista tuli hienot.
Uusittu varjostin.

Eräs ystävättäreni täytti muutama päivä sitten 70 vuotta. Ompelin hänelle lahjaksi tyynyn, joka koostuu 70 tilkusta. Leikkasin neliöitä, joiden koko oli  6,5 cm x 6, 5 cm. Koska 8x8=64 on lähinnä lukua 70, valmistin 6 kappaletta neliöitä, jotka muodostuvat kahdesta kolmiosta. Näin sain oikean määrän tilkkuja. Ystävättäreni on "sininen" ihminen, joten käytin kaikkia mahdollisia sinisen sävyisiä kankaita, mitä tilkkukopasta löytyi. Joukossa on muutamia tummia neliöitä muistona surullisista vuosista, mutta suurin osa tilkuista oli vaalean sävyjä kertomassa, että elämässä valo ja ilo ovat hallitsevia asioita. Onnittelukukat eli orvokit piilotin myös tilkkuihin.

Syntymäpäivälahja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti