sunnuntai 9. elokuuta 2020

Reppu.


Nahkareppu.

Tyttäreni oli ostanut itselleen oikein kivanmallisen repun, jossa on monta erilaista taskua ja lokeroa.  Mitoitukseltaan reppu istui hyvin selkään.  Niinpä piirsin siitä kaavan ja leikkasin mustasta, paksuhkosta nahkasta osat.  Virittelin teollisuuskoneen käyttökuntoon (kaapeli täytyy oikaista pannuhuoneesta koneelle) ja kasasin repun.  Sekä etu- että takakappaleessa on vetoketjulla suljettava tasku.  Vuorin ompelin punaisesta, vahvasta kangaspalasta.  Vuoriin laitoin kaksi paikkataskua ja yhden hihnoilla riippuvan taskun, kaikki vetoketjulla suljettavia. Mallirepun mukaisesti vahvistin hihnat ripsinauhalla, jotta ne eivät veny.  Reppu avautuu lähes kokonaan kahden pitkän vetoketjun ansiosta.  Kaikki tarvikkeet löytyivät omista kotikätköistä.
   
Reppu selkään ja hame päälle.

Koska teollisuuskone oli nyt käytössä, päätin ommella samalla nahkahameen.  Siihen minua odotti musta, pintakuvioitu vuota.  Kyllä sillekin on syksyn tullen käyttöä.
   
Nahkahame syksyksi.

Toinenkin hame odotti kuvaajaa.  Suuri Käsityölehdessä oli alkukesästä malli, joka oli ommeltu pellavasta.  Toispuoleisuus on kuulemma muotia.  Minäkin kuvittelin tekeväni hameen pellavasta, mutta EK:ssa ei ollut hyviä värejä.  Sen sijaan vitosen tarjouskankaista yksi kangas pisti silmään.  Tulipa edullinen hame.
   
Kesähame.

Kasvihuoneessa tomaatteja kypsyy nopeaa tahtia.  Kyllä ne ovat herkullisia.  Vadelmapuskat ovat houkutelleet minua.  Niitä on tosi mukava kerätä seisaaltaan, sillä mustikoiden parissa kyykkimisestä selkäni ei pidä ollenkaan.  Huomenna aion käydä katsomassa, joko löytyy karvarouskuja.
   
Tomaattisatoa.
Herkkuja pakastimeen ja hilloon.

Iloa metsässä liikkumiseen.

12 kommenttia:

  1. Oletpa ollut toimelias. Reppu ja kaksi kaunista hametta. En ole koskaan tehnyt reppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesähame on valmistunut jo alkukesästä. Repun ompelussa on paljon pieniä osia, joiden tekemisjärjestys pitää miettiä tarkkaan.

      Poista
  2. Tosi kiva reppu. Nahka on omansa ommeltavana, mutta kaunis lopputulos. Sain eri värisiä vuotia ja ovat odottaneet sitä inspiraatiota. Jotain pientä niistä olen tehnyt jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Joo, nahka on oma materiaali. Minullakin on vielä muutama vuodan palanen, ei enää kokonaista vuotaa.

      Poista
  3. Mainio reppu ja näyttää istuvan hyvin selässä. Teollisuuskoneella ompeleet tulivat varmasti paremmin kuin tavallisella koneella. Mukavasti punertaa monessa oksassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testasin tyttären repun ja totesin sen hyväksi. Ompelen teollisuuskoneella niin harvoin, että joka kerta joudun "tutustumaan" koneeseen eli kokeilemaan ompelunopeuden jne. Pakastimet ovat jo pullollaan marjoja. Meneillään on viinimarjojen mehustus. Mehupullot säilytän kellarissa.

      Poista
  4. Hieno reppu ja kaksi kaunista hametta! Nahka onkin haasteellinen ommeltava. En ole tehnyt koskaan reppua, vaikka kaavoja on paljonkin tullut kerättyä vuosien saatossa:)
    Minulla on kaikki muut marjat kerätty ja pakastettu, vielä on karviaiset ja vadelmia tulee vielä jonkin verran päivittäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon. Repun ompelussa on paljon pieniä yksityiskohtia, mutta ei mitään vaikeita. Karviaiset ovat osin vielä raakileita. Omenasato on kyllä runsas eli siinä riittää puuhaa. Sitten saa keskittyä käsitöihin ja jumppiin, mikäli niitä ei peruta koronan vuoksi.

      Poista
  5. Tyylikäs reppu! Nahka on ihana materiaali mutta vähän pelkään sen ompelua, ehkä turhaan. Kauniit hameetkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei nahkan ompelu ole vaikeaa: jos pelkää nahkan venyvän, sauman kohdalle voi silittää varovasti kuitukankaan. Ei kannata pelätä.

      Poista
  6. Vau, mikä reppu! Hypistelin Eurokankaassa ihania nahkoja alkukesästä, jokohan rohkenisin testata niitä (mikäli niitä ei ole jo myyty loppuun)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Saumat pitää yrittää saada onnistumaan kerralla, koska ratkottaessa nahkaan jää neulan reikiä. Huomasin myös nuo EK:n nahkavuodat, mutta minulla oli nahkaa ennestään, ystävältä ostettuja.

      Poista