torstai 16. kesäkuuta 2016

Pitsejä talkoiden lomassa.Miljoonakelloja ja lobelioita.

Miksi kesän alku on aina niin kiireistä? Haluaisin joskus nauttia edes hetken pelkästään kuuntelemalla lintujen laulua ja katselemalla luonnon heräämistä uuteen kasvuun. Kädessä voisi olla hyvä kirja. No nyt on kasvimaat muokattu ja kylvetty ja ensin laitetusta perunamaasta kurkkivat jo taimet mullan alta esiin. Salaattirivi pilkistää myös vihreänä harson läpi. Kiirettä on aiheuttanut paitsi pihakoivun kaataminen niin myös sukulaisen kuolema. Olen ollut pitkiä toveja lesken tukena ja apuna hoitamassa hautajaisjärjestelyjä, "paperisotaa" ja nyt kahtena maanantaina olemme urakoineet serkun perheen kanssa jäämistöä. Kyllä siinä on lajittelua riittänyt: osa lähetysseuran kirppikselle, osa roskiin. Ja itselle on saanut ottaa niin paljon kuin haluaa... Lajitellessa olen miettinyt, että omia varastoja pitäisi puhdistaa rankemmin; olen sitä tehnytkin pikkuhiljaa eläkepäivinäni.

Jäämistöä lajiteltuna.

Välillä oli ihan pakko pysähtyä omelukoneen ääreen rauhoittumaan - sauman syntyminen on minulle meditaatiota parhaimmillaan. Vaikka sää oli KYLMÄ, minä ompelin pitsiä. Kaipa joskus on vielä lämmintä. Kaapissa oli valkoinen pitsipala, josta syntyi pusero. Tartosta ostetusta vihreästä pitsistä surautin kotelomekon. Ihmeen monta vuotta pitsit ovat olleetkin muodissa. Molempien vaatteiden kaavat löytyivät Suuri Käsityölehdestä 4/2016.
     
Pitsipusero.

Pitsinen kotelomekko.

Pari kertaa olen piipahtanut puutarhalla hakemassa tomaatin, purjon ja kukkien taimia. Sieltä löytyy aina valtavan suuria kukka-amppeleita. Yksi koristaa omaa oven pieltä, toisen vein eilen mökkinaapureille. Jäljelle jäänyt koivun kanto on saanut päälleen kukkakoristeen.

Kukitettu koivun kanto kukkapöytänä.

Kiitos kivoista kommenteista!

13 kommenttia:

 1. Rankka muistutus siitä, että kaikki mitä omistat, on jälkeenjääneille jonkinmoinen taakka. Tuo innostaa siivoamaan komeroita ja kaappeja tarkemmin. Kauniit asut olet ommellut! Nyt vaan odotellaan lämpimiä ilmoja, että saadaan pukeutua kesähepeneisiin.

  VastaaPoista
 2. Samaa ajattelen kuin Marlekin ja itse juuri työstän sitä ajatusta, että yli kolmekymmentä vuotta eletyssä talossa on kaikenlaista tavaraa josta pitäisi päästä pikkuhiljaa eroon:) Hienot kesävaatteet olet tehnyt joita saat pitää, kun lämmin ilma saapuu:)

  VastaaPoista
 3. Onpas komia amppeli. Kauniin pitsipuseron olet ommellut ja ihana mekkko kesän juhliin. On tämä kesä kyllä kiireistä aikaa, ei tartte miettiä, mitä tekisi vaan, mistä tänä aamuna alottaisi:)

  VastaaPoista
 4. Tykkään erityisesti tuosta pitsimekosta:)

  VastaaPoista
 5. Vastaus edellisiin: Kiitokset kommenteista. Aitan ullakon siivoaminen oli mielessä tälle kesälle, mutta nyt on kyllä puhti poissa. Hellettä tässä odotellaan, ehkä sitäkin saadaan loppukesästä. Nyt lähden lavis-kuntoiluun.

  VastaaPoista
 6. Samanlaista raivausta tein tätini asunnossa viisi vuotta sitten. Kaksi kesälomaviikkoa meni asuntoa tyhjentäessä ja silloin ajattelin, että omille perillisilleni en samanlaista taakkaa halua jättää. Aika huonosti olen kyllä asiaa hoitanut... Kauniit pitsivaatteet, etenkin mekko on todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mekon kaava on yksinkertainen ja helppo. Ainoa muutos, jonka siihen tein, on se, että siirsin vetoketjun paikan takasaumasta sivusaumaan. Helpompi käyttää.

   Poista
 7. Voi tuota säkkien määrää... hienoa kun olet ollut apuna!
  Kauniita kesävaatteita olet ommellut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, säkkejä oli paljon, kuvassa vain osa. Kiva, että serkun perhe oli myös mukana. Kiva, jos tykkäsit pitsivaatteista.

   Poista
 8. Sama tavaramäärän karsiminen on mielessä täälläkin. Käyttöullakon saimme tyhjennettyä kun välikatolle laitettiin lisää puhallusvillaa, niin saimme toimeksi. Kauniisti on pitsit tulleet käyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, usein tarvitsemme jonkin syyn raivaamisen aloittamiseksi. Nyt saattavat pitsit tulla käyttöön, kun sää lämpenee.

   Poista
 9. Pitsi on edelleen pop - ja tuollaisia klassisen kauniita malleja voi pitää vuosia.

  Tavaraa on minun kodissani myös liikaa - mutta siihen on osittain syynä meidän perheen nuoriso, koska täällä toimitaan parhaillaan välivarastona, kun odottelee isompaan asuntoon muuttoa. Eiköhän ne aikanaan pääse takaisin omistajalleen. - Eikä minulla ole mitään sitä vastaan, että nyt kesän ja syksyn on käytössämme esim. valkoinen kaunis sohva. :)

  Aurinkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin on tuttua tuo nuorison tavaroiden siirtely paikkakunnalta toiselle. Katastrofaalisin tilanne oli 5-6 vuotta sitten, kun molemmat tyttäret läksivät Saksaan opiskelemaan ja kippasivat opskelijakämppien sisällöt tänne!!

   Poista