torstai 11. syyskuuta 2014

Puutarhahommia

Sadeviikon jälkeen on taas ollut mukava tehdä ulkotöitä puutarhassa ja mökillä, koska sää on aurinkoista ja oikeastaan kesäsäätä eikä syksyn säätä. Sain vihdoin mansikkamaan istutuskuntoon. Kasasin lapiolla mullat penkeiksi, sekoitin niihin kompostia, multaa ja tuhkaa. Peittelin penkit muovilla ja käytävät ensin sanomalehdillä ja sitten vanhoilla, pois heitettävillä matoilla. Sitten kiiruhdin ostamaan taimia, mutta olin auttamattomasti myöhässä: taimitarhat olivat jo myyneet mansikantaimet. Sain 20 tainta. Sisareltani sain hyvän vinkin eli istutin myös 2 pensasmustikantainta ja 6 mesikantainta. Keväällä jatkan taimien istuttamista. Haluan sinne eri lajikkeita.
Uusi mansikkamaa sai katteeksi vanhat matot.

Kuinkahan kauan jotkin korutarvikkeet lojuvat, ennen kuin niistä syntyy jotain. Vihreistä simpukankuorihelmistä ja muista sävyyn sopivista helmistä sekä ketjunpätkästä valmistui rannekoru.

Rannekoru.  
 
Alppimatkalla ostin pitsikankaan palan, josta ompelin kesäpuseron. Ostopaikka taisi olla Innsbruckin kävelykatu.

Syksyn satoa on mukavaa säilöä, vaikka välistä puuhastelu väsyttääkin. Mustikoita keräsin 3 sangollista, vähän myöhässä, koska lähiseudun mustikkasatoa ei vain ollut. Puolukat sitten keräsimme etuajassa, samalla kertaa löytyi vielä syömäkelpoisia mustikoita. Mustikat laitoin pakastimeen, mutta keitin myös mehua. Puolukoista on valmistumassa tuoremehua viinihapon avulla. Löysin Pirkkalehdestä hauskan ohjeen: Pulmupuolukat. Niitähän piti kokeilla. Tuli hyviä. Omenapuissa on melko runsaasti satoa, vaikka pojan kanssa leikkasimme omenapuita ihan reippaasti kevättalvella. Keittelin omenoista mehua ja sosetta, omenapiirakasta ja uuniomenoista olemme jo nauttineet. Osa menee suoraan syöntiin ja osan laitan viipaleina pakastimeen.
Puolukkapäivän saalis.

Omenasatoa.
Puutarhassani on tänä kesänä ilahduttanut yrttilaatikko.
Stevia, salvia, minttu, suklaaminttu.
Kesämökin pihalla silmää ilahduttivat hassut kärpässienet.
Olen löytänyt syötäviäkin sieniä, mutta kovin vähän. Pannun pohjalle olen silpunnut mustatorvisieniä, kanttarelleja, keltahaperoita, orakkaita ja tatteja. Pari kertaa olen saanut rouskuja sienisalaattiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti